Am si eu o problema la locul de munca.. am lucrat la o cofetarie fara carte de munca 1 an jumate pentru ca avea firma in insolventa si a trebuit sa-si faca alta si din probleme cu banii i-am inteles, nu doar eu ci toti angajatii.. acum din luna lui mai ne-au fost facute contractele de munca la 8 ore 5 zile p sapt ceva normal cu toate ca lucram si sambete si duminici dar fara nici un spor sau ore suplimentare.. in fine au platit decat p luna lui mai 8 ore p carte,iar din iunie suntem trecuti cu 4 ore fara sa semnam nimic si fara sa ne spuna ceva,am gasit noi din greseala pontajul scos cand trebuia sa se duca sa plateasca.. acum eu am intrat in preaviz pentru ca nu-mi mai convine sa stau asa doar ca am foarte multi bani de luat am 2 luni restanta si nu stiu cum sa procedez ca sa-mi iau bani si sa scap de locul ala\ :(( ce pot face eu?? ei nu stiu ca eu am aflat de cele 4 ore,dar nici eu nu am nici o dovada ca tre sa-mi dea bani din urma?
1. b]Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
2. In conditiile in care un angajator nu respecta legile si actele normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca, salariatii se pot adresa Inspectoratul Teritorial de Munca in raza careia isi are sediul social angajatorul si /sau Inspectiei Muncii - for superior ITM-ului. (de exemplu, pentru neplata/necompensarea orelor suplimentare, neacordarea sporului pentru munca in week-end etc.)
multumesc mult de raspuns, o sa mai astept sapt asta sa vad ce se intampla daca o sa-mi de-a din banii restanti daca nu o sa fac o plangere la itm... acum ma gandesc ca daca vreau sa fac ceva trebue facut acum cat inca mai sunt acolo adica peste 3 sapt dupa ce mi se termina preavizul mai ai pot face eu ceva daca numai sunt angajata??
buna ziua .. am vorbit zilele trecute despre problemele mele cu locul de munca. ieri m-am certat cu patronul din cauza ca m-a chemat sambata la munca,iar eu fiind in preaviz nu sunt obligata sa ma duc sambata la munca. Dansul mi-a spus sa plec acasa daca nu vin sambata la munca, pe un ton agresiv, iar eu m-am simtit amenintata si am plecat.
Astazi am fost la dansul la poarta pentru a purta recupera suma care mi-o datora.
Dansul mi-a zis sa plec acasa si sa vin joi, pentru a-mi lua banii, doar ca calculele lui nu sunt aceleasi cu ale mele ... nu a vrut sa vorbim de nici o culoare si mi-a inchis poatra in fata.. am sunat la politie dar dinsi nu au avut ce sa-i faca asa ca mi-au facut o sesizare catre itm ca eu luni dimineata sa merg acolo sa confirm.. dupa ce am plecat domnul fost patron ma sunat ca daca merg la itm nu-mi mai da nici un bat sa mi de-a itm-ul.. acum eu nu stiu ce sa fac daca politia a facut deja sesizarea si eu nu merg luni ce se intampla? as putea sa astept pana vineri macar sa-mi recuperez ceva din bani? cum sa procedez ?