Buna ziua! Vreau sa imi fac un blog sau site despre web design, ceva in genul Smashing Magazine, cu articole interesante despre limbaje de programare pentru web design gen php, html, asp.net si altele precum si articole instructive despre propgrame de grafica gen Adobe Photoshop, Indesign si altele de acest gen... Ma intreb insa daca nu se incalca dreptul de autor prezentand cod sau fotografii cu interfata acelor programe? Din cate am inteles in legea dreptului de autor la sectiunea Programe de calculator, sintaxa unui limbaj de programare precum si interfetele unui program nu sunt protejate de drepturi de autor si deci nu ar trebui sa-mi fac probleme insa nu sunt prea sigur... Pe Google am citit si de un proces intre Oracle si Google in care judecatorii au decis ca sintaxele limbajelor de programare nu pot fi protejate de drepturi de autor... dar nu stiu cum e la noi..! Totodata cred ca daca o sa-l fac o sa pun si reclame gen Adsense sau reclame de afiliere gen Emag pe el...deci se poate spune ca ar avea site-ul meu si scop comercial???
Daca articolele pe care o sa le "urcati" pe site, sunt in varianta didactica (la ce poate fi folosit programul si ce stie sa faca) nu veti avea probleme cu drepturile de autor.
Daca pui reclame nu incalci dreptul de autor insa articolele postate trebuie sa aibe scop didactic adica sa invete altii din ceea ce spui acolo ... Google si Oracle se judeca nu pt limbajul folosit si pt ce stie sa faca acel limbaj numa ca sa fie intelesi mai baga avocatii 4 5 acuze acolo sa fie, Am asistat la cateva medieri sa zic asa ca nu sa ajuns in instanta cand 2 siteuri vroiau sa se dea in judecata ca foloseau un cms destul de cunoscut de astfel open source dar oamenii au vrut asta nu inseamna ar fii reusit ...
Adica daca sunt niste articole educative cu informatie la care are acces toata lumea nu se considera ca au scop comercial sau oneros chiar daca eu pe site as pune reclame Adsense sau sa ziceam reclame de afiliere la site-uri gen Amazon sau Emag?