Daca in urma cu 2 ani am imprumutat un prieten in baza unui contract mina sub semnatura privata cu 2 martori, deci neautentificat si fara garantie, deoarece in curind contractul va ajunge la prescriere iar debitorul nu are si nici nu va avea curind posibilitatea de a returna datoria, as dori sa ma sfatuiti ce ar trebui sa intreprind/ce tip de contract, act...?daca se poate fara garantie, pentru a nu ramine totusi fara banii imprumutati, dar pentru a-l mai putea pasuii pe colegul meu, pe termen mai lung.Multumesc, cu stima..
Contractul pe care il aveti este suficient, insa nu ati specificat nimic despre termenul de inapoiere al sumei imprumutate. Ma refer la faptul ca datoria se poate prescrie . Insa de fapt, problema dvs. consta in incapacitatea prietenului de a va inapoia banii. Puteti face un contract la notar, care sa cuprinda in suma imprumutata si dobanda pe care o considerati , in care sa stabiliti clar termenul de plata , si care sa poata avea si titlu executor , adica sa puteti sa-i opriti lunar, o parte din venituri .
Avind in vedere ca banii dati initial imprumut erau rezervati ficei mele, pentru o viitoare achizitie a unui apartament, iar termenul de returnare a datoriei a fost legat chiar de plata facturii aferente achizitiei(in acest moment achitata partial), care s-a si facut, dar e pe datorie deocamdata; va intreb cum sa procedez ca sa am siguranta ca intr-o perioada de timp, sa zicem de ?? 5 ani, colegul va reusi sa achite suma datorata, dar asa incit banii s-ajunga tot la fata, in baza intelegerii initiale privind achitarea facturii cu apartamentul. Mentionez ca motivatia e faptul ca am o virsta, ca sunt constient ca dotoria se va plati foarte greu si ca oricum acesti bani as dori s-ajunga la fata, chiar daca factura se va achita pina atunci. Multumesc, Cu stima...
Poate ii e mai usor colegului sa achite in rate, incheiati un astfel de contract. Ar avea cu ce sa garanteze ? Din ce stiti are bunuri importante ca valoare in proprietate ?
Puteti sa ii cedati creanta fiicei.
Multumesc de raspuns!
Nu exista proprietati, decit casa familiei si oricum nu as vrea sa ajungem la ipoteci. Dar credeti ca ar trebui totusi un contract autentificat, ca sa fie macar titlu execut.pe viitoarele venituri, proprietati..?, sau fiindca ar costa mult/caci tot eu voi plati, e suficent sa-l facem tot de mina? Cu stima..
Executare
gazaaa
Buna ziua!Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat!In luna noiembrie am imprumutat suma de 10000 lei prin contract notarial fara garantie sau giranti pentru o ... (vezi toată discuția)
Impumut de bani
krista56
Buna ziua. Vreau sa imprumut o ruda cu niste bani pentru a achita o datorie la banca. Ruda nu are nici un fel de propietate . Cum sa fac sa ma asigur ca la un ... (vezi toată discuția)