As vrea sa-mi raspundeti la o nelamurire pe care o am in legatura cu calculul CIC si anume:
1. Realizez venituri de la doua locuri de munca, pentru primul imi este clar modul de calcul al indemnizatiei si anume, cf legii 111/2010
"Concediu crestere copil pana la implinirea varstei de 1 an a copilului cu indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei. Incepand cu anul 2012, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 27 decembrie 2011 (OUG 124/2011) introduce cuantificarea indemnizatiei in functie de indicatorul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand astfel ca indemnizatia acordata parintilor copiilor nascuti dupa 01.01.2011 trebuie cuprinsa in intervalul 1,2 – 6,8 ISR (adica tot 600 – 3400 lei).
Persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului cu indemnizatia lunara corespunzatoare, decid sa se reintoarca in campul muncii inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an (inainte, chiar si cu cateva zile, si nu in ziua cand acesta implineste 1 an sau dupa aceasta data), au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 500 lei pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. OUG 124/2011 raporteaza cuantumul stimulentului de insertie la indicativul social de referinta (ISR = 500 lei), mentionand ca pentru copiii ai caror parinti se intorc in campul muncii inainte de implinirea varstei de 2 ani, stimulentul va avea o valoare de 1 ISR (adica tot 500 lei)."
2. Mai am si un al doilea loc de munca in invatamantul universitar, unde sunt cadru asociat (cu contract determinat si platita in regim de plata cu ora). La acest al doilea job am incasat salariul aferent orelor prestate si anume: din luna octombrie 2012 pana in ianuarie 2013. In februarie s-a cumulat plata cu cea din martie, ulterior salariile pana in iulie 2013 inclusiv, urmand sa mi se mai plateasca restantele pt luna septembrie 2013. Se vor lua in calcul si veniturile obtinute de la Universitate in cazul in care data probabila a nasterii este 17 noiembrie 2013 si as dori sa optez pt varianta 1 an, chiar daca nu am incasat 12 luni consecutiv?
3. In cazul in care as dori sa optez pt varianta celor 2 ani venitul maxim este de 1200 ron, chiar daca exista cele 2 locuri de munca? Mentionez ca pt primul loc de munca indemnizatia de 85% depaseste cei 1200 ron.
4. In cazul optiunii pt 2 ani cand am dreptul sa incep colaborarea in regim de part-time cu Universitatea pt a nu fi suspendata plata indemnizatiei?
Va multumesc anticipat si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra!
1. Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu puteti sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei activitati) impozabile decat daca suspendati plata indemnizatiei.
2. Veniturile din plata cu ora sunt si ele venituri profesionale impozabile.
3. Pe perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati orice activitate care va aduce venituri profesionale impozabile.
4. - Daca optati pentru CCC pana la 1 an indemnizatie este intre 600 - 3.400 lei;
- Daca optati pentru CCC pana la 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei.
5. - Dar puteti sa continuati munca la ambele locuri de munca si sa solicitati direct stimulentul de insertie (fara sa intrati in CCC) de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru ce munciti si in acelasi timp statul va mai da si 500 lei lunar.
Conform celor scrise de dvs. "Veniturile din plata cu ora sunt si ele venituri profesionale impozabile." se iau in calcul daca, conform art.2 alin. (1) din OUG 111/2010 persoana care doreşte să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului trebuie să fi realizat timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile şi completarile ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit.a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
Mentionez ca am fost platita din octombrie 2012 pana in iulie 2013, inclusiv in regim de plata cu ora, in momentul de fata contractul de colaborare cu Universitatea fiind suspendat, iar data nasterii va fin in 17.11.2013.
1. Daca veti naste in noiembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.
2. Se iau in calcul toate veniturile profesionale impozabile din aceste 12 luni, indiferent daca aceste venituri au fost obtinute in toate cele 12 luni sau in numai unele din ele.
Am primit o adresa din partea celor de la AJPIS prin care sunt instiintata de faptul ca voi primi, pentru moment, doar indemnizatia pentru cresterea copilului de la primul loc de munca pe care-l am.
Referitor la veniturile din activitati independente (al doilea loc de munca) mi se solicita sa prezint adeverinta de la Administratia Financiara, precum si copii dupa deciziile de impunere finala pentru anii 2012 si 2013, urmand ca ulterior sa se decida daca se vor lua in calcul la stabilirea dreptului de indemnizatie pt CC.
La data depunerii dosarului, respectiv 27 martie, nu mi s-a precizat acest aspect. Am intrebat de adeverinta pt stagiul de cotizare la Casa de Pensii si mi s-a mentionat ca verificarile se fac de catre ei.
Vreau sa va intreb daca este firesc sa mi se solicite aceste documente si nu inteleg de ce mi se comunica tocmai acum cand trebuie sa primesc decizia finala.