avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Probleme la taxe impozit, persoana handicap ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Probleme la taxe impozit, persoana handicap grav,proprietar

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma indrumati ,daca se poate, am o problema cu taxele de impozit ce au aparut ,de platit, pentru fiul meu minor, cu grad de handicap grav, ,proprietar al unei case la sat (este o casa batraneasca,unde locuim pe perioada : iunie-octombrie,perioada cand este mai cald si se poate sta afara la aer curat) .
Pana anul acesta nu am platit impozite pentru aceasta casa (am cumparat-o special, pentru fiul meu imobilizat la pat, ,in 2008,pentru a sta mai mult la aer curat) dar de anul acesta, primaria este condusa din alta localitate (fiind un singur primar pe doua localitati) si acum,ca s-a schimbat contabila ( care nu stia cum se aplica legea cu scutirea aceasta si mi-a cerut sa revin dupa cateva zile ca sa reuseasca sa se documenteze,) ma pune sa platesc pe anul acesta 50% din taxa acestui an,plus o ramasita din anul anterior ,nu stiu ce reprezinta aceasta ramasita iar contabila spune ca nici ea nu stie ce reprezinta !!!???
Am citit la facilitati fiscale si desigur legea 448 ,art.26, dar nu m-am lamurit ca sunt obligata sa platesc aceste taxe anual... sincer o ducem foarte greu,traim din datorii si o povara de taxe in plus ar fi prea mult pentru noi.
Mentionez ca eu sunt platitoare de taxe impozit pentru un apartamentul din orasul G. unde locuiesc cu fiul meu pe perioada mai rece a anului iar pe CI. a fiului meu,este trecuta adresa mea de domiciliu. Ce am de facut ? Platesc taxe impozit ,daca fiul meu cu handicap grav este proprietarul?
Va multumesc anticipat ,daca ma puteti indruma ,in aceasta problema



Cel mai recent răspuns: geta3 , utilizator 05:09, 7 Aprilie 2014
nu ştiu care-i obiceiul locului dar trebuie să fie depus un act doveditor anexat unei cereri la serviciul taxe şi impozite al respectivei primării.Dacă aţi avut depusă o asemenea cerere şi acum, cineva (contabila), recurge la tertipuri viclene: puteţi contesta imediat cu număr de înregistrare comunicarea (scrisă NU verbală cu funcţionarul primăriei) respectivă şi făcând trimitere la faptul că, acolo, este luat în evidenţă fiul dvs. ca proprietar şi beneficiar al scutirii de la plata acelui impozit încă din anul . . . , potrivit dizabilităţii ce-o are din . . . şi, la nevoie, puteţi dovedi cu o copie xerox.Prin absurd : dacă cutuma locală constă în a cunoaşte primăria tot satul cu problemele cetăţenilor săi şi a aplica legea pe vorbite, e altceva !? Acum , s-a schimbat contabila (şi e nevoie de bani) şi acesta profită de situaţie, sub pretextul ba că nu ştie . . . (este inadmisibil să spui că nu cunoşti pentru ce trebuie să plătească un cetăţean o anumită taxă/impozit deci nu cunoaşte legea : atunci, ce mai cauţi acolo ?!) ba că. . . . Dacă faceţi acum o cerere, veţi fi pusă la plată până la înregistrarea ei ori, vi se va lua în calcul abia pentru anul viitor.
Am trimis cererea de scutire si certificatul de grad acum 30 de zile si am si numarul de inregistrare al cererii si cu toate acestea ,d-na contabila a incercat sa ma convinga ca am inteles eu gresit si ca se plateste 5o% impozit pentru casa,,ca nu sunt singura,ca si veteranii de razboi platesc, dupa mai multe discutii cu dumneaei , imi spune ca se face scutire pentru casa si terenul de sub casa iar pentru curtea din jurul casei se plateste aceasta suma de 50% si a specificat ca de fapt primaria nu a aprobat cererea mea de scutire impozit 100% .

M-ar interesa sa stiu daca aceasta scutire se deduce din bugetul primariei sau din bugetul statului . ..Daca s-ar deduce din bugetul statului cu ce l-ar afecta pe domnul primar?
Va multumesc mult pentru acest raspuns, indrumarea dumneavoastra imi este de mare folos si am sa va urmez sfatul, incerc sa obtin raspunsul primariei in scris (ca au trecut 30 de zile) ,la cererea mea si fac contestatie daca merge facuta aceasta procedura si se poate rezolva ceva.
Oare primarii mai respecta legea sau isi fac propriile reguli in regatul lor?
Multumesc inca o data,toate cele bune,
cu multa stima

geta3 a scris:

. . . ca se plateste 5o% impozit pentru casa,,ca nu sunt singura,ca si veteranii de razboi platesc, dupa mai multe discutii cu dumneaei , imi spune ca se face scutire pentru casa si terenul de sub casa iar pentru curtea din jurul casei se plateste aceasta suma de 50% si a specificat ca de fapt primaria nu a aprobat cererea mea de scutire impozit 100% .

M-ar interesa sa stiu daca aceasta scutire se deduce din bugetul primariei sau din bugetul statului . ..Daca s-ar deduce din bugetul statului cu ce l-ar afecta pe domnul primar?
. . . sa obtin raspunsul primariei in scris (ca au trecut 30 de zile) ,la cererea mea si fac contestatie daca merge facuta aceasta procedura si se poate rezolva ceva.
Oare primarii mai respecta legea sau isi fac propriile reguli in regatul lor?





- cred că, acea primărie se situiază mai presus de Lege! Și veteranii au anumite scutiri și nicidecum ceea ce susține respectiva contabilă (nu am timp să intru și-n problema veteranilor).
Dumneavoastră ar trebui să adoptați o strategie :
1) trebuie să vă țineți tare pe poziția scutirii.Dacă primăria are vreo hotărâre a C.Local Comunal în alt sens, este obligată să v-o facă cunoscută și să vă pună/să dispună la plata impozitului, comunicându-vă o Decizie SCRISÃ și nicidecum verbală, ca având o bază legală potrivit Hotărârii Consiliului Local Comunal nr. . . din . . . , și NU vorbe-n vânt cu cetățeanul (oare-l prostim să plătească sau nu) iar dvs., veți analiza și decide ce cale veți urma : acceptați ori, contestați Decizia în interiorul a 30 de zile de la comunicare ;
2) scutirea este pentru întreg imobilul ;
3) NU scutirea se ”deduce” din bugetul primăriei ori, a statului ci anumite persoane sunt scutite de lege în a NU fi obligate la anumite taxe-impozite etc Așa fiind, NU crește/nu se adaugă bugetul/la bugetul C.Local Comunal acele taxe-impozite aparținând anumitor cetățeni deoarece ei exced de la acele impozite-taxe locale, ale bugetului LOCAL al respectivei localități ;
4) oare : câți mai au chef de respect pentru cetățean și Lege în România ?!
Imi cer scuze ca nu am mai postat un rand de ceva timp ,insa am tot asteptat de la primarie un raspuns , raspuns in scris ce mi-a fost promis dar nu l-am obtinut ,motivul lor fiind:
- ca nu am specificat in cerere ca doresc raspuns in scris ;
- ca nu se trimite raspuns in scris,la cererea mea,pentru ca scutirea s-a aplicat pentru cladire si terenul aferent cladirii.

Scutirea s-a aplicat pentru cladire si terenul aferent cladirii.insa curtea de la adresa noastra este impozabila,deoarece intra in categoria: ,,si altele” .
Este posibil sa se calculeze astfel si persoanele cu handicap care au ca locuinta o casa,sa plateasca totusi, impozit pentru curte?
Nu se scuteste locuinta (casa) si terenul aferent locuintei? intreb pentru ca ,pana si la bloc locatarii au un spatiu pentru uscator,gradina,etc., din jurul blocului.
Oare cum ar fi corect ? Daca persoana cu handicap grav are scutire 100%,se imparte totusi taxele acelei locuinte: taxe ce se scutesc si taxe ce se platesc?
Dintr-o alta sursa,am inteles ca ,socotind cadastral,terenul aferent cladirii inseamna terenul de sub cladire plus bordura locuintei(casei) de 1 metru.
Cand se specifica: scutire impozit cladire si teren 100%,despre ce teren este vorba? doar cel de sub cladire sau tot terenul de la adresa respectiva (in cazul nostru –curtea)???
Scuze pentru atat de multe intrebari ,insa tot mai sper la scutire 100% la aceasta adresa...
Va multumesc anticipat pentru un raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
geta3, utilizator
CAPITOLUL II
Drepturile persoanelor cu handicap

SECŢIUNEA a 7-a
Facilităţi
Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de următoarele facilităţi fiscale:
a) abrogată;
b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere.


Deci :
1. lit.b) scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren; Așa trebuie să i se aplice fiului dumneavoastră și NU după alte criterii presupuse, pretinse, închipuite etc etc de un simplu funcționar al administrației locale (adică : Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga (tradus în latină : ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus).Nu contabilul stabilește ce și cum ci C.Local Comunal dispune aplicarea Legii, emite Hotărâri de C.Local Comunal etc etc contabilul, doar execută.
2.”inseamna terenul de sub cladire plus bordura locuintei(casei) de 1 metru.”, privește imobilul bloc de locuințe NU proprietatea noastră compusă din casă și terenul aferent, în speță a fiului dvs. din provincie.Peste 1 m, aparține administrației locale.
3.”insa curtea de la adresa noastra este impozabila,deoarece intra in categoria: ,,si altele” .Acea casă, ca orice casă de la țară sau oraș : are și curte, fie mare sau mică (dacă casa are și ceva teren), potrivit interesului proprietarului.Fiul dvs. are dreptul de a fi scutit (scutire impozit cladire si terenul aferent de 100% pentru care îi aparține și solicită acest lucru depunând Cerere completă de scutire) pentru imobilul casă și teren aferent, și DOAR pentru o SINGURÃ proprietate în ideea că ar putea deține mai multe.Legea (lit.b de mai sus) NU deosebește, nu exclude curtea acelei proprietăți.Curtea unei case : reprezintă o anumită bucată de teren din suprafața totală de teren aferentă doar acelei case și proprietar.
4. respectiva primărie interpretează legea potrivit interesului.

Alte discuții în legătură

Proprietar - handicap grav cu datorii la impozit pe imobil geta3 geta3 Buna ziua Am o problema, de mai multi ani ( cu muuuult stres si bataie de cap despre a fi sau a nu fi datori …) cu taxele de impozit pe cladire si ... (vezi toată discuția)
Scutire la plata impozitului pe cladiri si terenuri -persoane cu handicap rsimion rsimion persoanele cu handicap sunt scutite de la plata impozitului pe cladire si terenul aferent acesteia, sau sunt scutite de plata impozitului pentru tot terenul ... (vezi toată discuția)
Conformm noului cod fiscal 1 01 2016 si parintii copiilor cu dizabilitati beneficiaza de scutirea de taxe si impozite locale anca-viorica anca-viorica Buna ziua,am baiatul cu handicap grad accentuat,am fost la primaria unde avem resedinta de domiciliu(este proprietate personala,domiciliul stabil il avem in ... (vezi toată discuția)