Exista vreo posibilitate ca o persoana fara descendenti(X) sa lase mostenire unei alte persoane(Z), care nu face parte din nicio clasa de mostenitori legali bunurile ce ar rezulta din dezbaterea unei succesiuni la care prima persoana ar avea vocatie?
Ca sa ma fac inteleasa: X este mostenitorul lui Y. Succesiunea lui Y nu a fost dezbatuta la momentul mortii lui X. Poate X sa faca vreun act prin care Z sa mosteneasca ceea ce i s-ar fi cuvenit lui X din mostenirea nedezbatuta a lui Y? Sau avand in vedere ca X nu mai exista la data dezbaterii succesiunii, aceasta se va imparti intre ceilalti mostenitori.
Sper ca am fost cat de cat clara.
Va multumesc
Drepturile succesorale ale lui X nu îşi au izvorul în faptul dezbaterii acelei succesiuni, ci în decesul celui care lasă acea moştenire, în speţă Y. Cota parte cuvenită lui X a intrat în patrimoniul lui la data decesului lui Y, indiferent dacă succesiunea a fost sau nu dezbătută.
Prin urmare, la decesul lui X acea cotă din moştenirea după Y va face parte din averea lăsată de X. Dacă el vrea să testeze în favoarea lui Z toată averea sa, doar moştenitorii rezervatari ai lui X s-ar putea opune, după decesul lui. Din moment ce afirmaţi că X nu are descendenţi, singurii rezervatari ar fi soţia supravieţuitoare şi părinţii lui X, dacă ar fi în viaţă la data decesului lui X.
milika, de ce ar conta numărul acceptanţilor? Aici nu este vorba despre cîtimea cotei lui X, ci despre faptul că acea cotă (indiferent cît ar reprezenta ea valoric sau procentual) poate fi testată în favoarea lui Z (printr-un legat universal sau cu titlu universal) fără ca succesiunea după Y să fi fost dezbătută.