Situaţia: Z a murit în anii 50, după ce-au intrat pădurile în proprietatea statului. Y a moştenit averea rămasă, decedând în 1999, deci fără a avea posibilitatea de a face cerere pentru legea 1/2000. Au rămas ca moştenitori un legatar universal (în baza unui testament ce precizează că-i rămâne averea mobiliară şi imobiliară aflată în posesia lui Y la data decesului) şi doi rezervatari.
Intrebare: Legatarul universal al lui Y se poate constitui parte la moştenire alături de rezervatari, in baza legii 1/2000, având ca autor pe Z ? Sau au dreptul doar descendentii să moştenească pădurile retrocedate după autorul Z, întrucât Y n-a mai avut cum să facă cererea în 2000, fiind decedat ?
Revin cu o precizare de care am aflat recent. Y a depus cerere de retrocedare la legea 18/1991, primind 1Ha de pădure prevăzut de lege. În acest caz, legatarul universal al lui Y are dreptul la retrocedarea pădurilor după autorul Z, conform legii 1/2000, respectiv 247/2005, alături de rezervatari ? Adică, se poate considera că Y a acceptat moştenirea după Z, odată cu cererea făcută la legea 18/1991, deşi a decedat în 1999 ? Menţionez că există cereri depuse la cele două legi, atât de către rezervatari, cât şi de legatarul universal. Nu se pune problema legitimităţii legatarului universal, ci doar a întinderii legatului, cred eu. Mă puteţi ajuta ?