Va rog sa ma ajutati si pe mine in descifrarea unui raspuns primit de la ITMB in urma unei Sesizari.
Concret: un agent de paza angajat cu CIM(program 8h/zi, distribuit inegal) lucreaza in realitate la program de 24/48, efectuand lunar peste 240 ore . Angajatorul ii plateste pt fiecare luna(si cu mari intarzieri) suma de 600 lei + 20 tichete masa. Pe adeverinta de la pensii (in evidentele carora a aparut declarat in urma sesizarilor catre ITMB) angajatul apare cu programul legal de 8h/zi si cu un venit de 808 lei. Pt a-si rezolva situatia, angajatul sesizeaza ITMB, anexand si propriul pontaj conform cu registrele obligatorii din obiective.
Si acum un extras din raspunsul ITMB : ''La data efectuarii controlului, angajatorul nu a prezentat foi colective de prezenta dar a facut dovada calcularii drepturilor salariale aferente perioadei lucrate, dar nu a facut dovada platii si nici dovada acordarii in natura sau compensarii in bani a zilelor de CO neefectuat ...motiv pt care s-a dispus ca masura cu termen ferm de realizare.'' Dupa care il indruma spre instantele de judecata in cazul in care nu si-a primit salariul.
Tot in urma sesizarii ITMB primeste si adeverinta de vechime de la angajator, unde apare cu venitul lunar brut de 808 lei.
Am tot citit raspunsul ITMB dar tot nu am priceput ce au comunicat: ca firma a refuzat sa prezinte pontajele si ITMB spune ca statele sunt corect intocmite, desi angajatii lucreaza in medie 240 ore/luna si nu 8 ore/zi*nr.zile din luna sau ca au primit state realizate dupa pontaje reale fara a primi si pontajele(atunci de ce adeverinta nu este cea corecta?) ???
Luni ma voi duce la ITMB , insa ma gandesc totusi ca n-am inteles eu raspunsul acestora. Va rog sa ma luminati si pe mine.
ITMB nu a facut precizarea in raspuns ca intocmirea statelor de plata este corecta , ci doar ca angajatorul dvs le-a prezentat la control.
De asemenea, vi s-a raspuns ca angajatorul nu a facut dovada platii si nici dovada acordarii in natura sau compensarii in bani a zilelor de CO neefectuat , fapt ce a avut ca rezultat stabilirea unui termen de catre ITM in care angajatorul sa faca aceasta dovada, iar in cazul in care nu primiti banii atunci sa va adresati instantei de judecata.
Adeverinta de vechime corespunde cu cea de la pensii .
Si cum pot face ca angajatul sa obtina toate drepturile ce decurg din derularea CIM, conform cu realitatea din teren. Adica salariatul ar trebui sa apara in stat cu 240 ore/luna, iar venitul realizat sa cuprinda toate sporurile conform legii. Nu ITMB este institutia care ar trebui sa verifice si sa se asigure de veridicitatea/corectitudinea intocmirii statelor ? Daca angajatorul nu prezinta foile de prezenta, atunci ITMB spune: nu-i nimic, lasati statele asa ?Angajatul a facut precizarea ca pontajele pot fi verificate pe seama Registrelor obligatorii conf.legii, registre ce se afla in obiective .
Veridicitatea si corectitudinea statelor de plata nu cred ca intra in atributiile ITM-ului.
Atunci ANAF-ul si Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei ce rol mai au ?
Din cate cunosc, constituie infractiunea de evaziune fiscala si se pedepseste cu inchisoare si interzicerea unor drepturi fapta savarsita in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, si anume : evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.