avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificare program Job
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificare program Job

Bună ziua!

Am doua nelămuriri în privința schimbării programului de munca stabilit prin contract și trecut în condica de prezenta.
1. Modificarea programului:
De la un program uzual luni-vineri 09:00-18:00 la un program de lucru în ture: 09:00-18:00/10:00-19:00/12:00-19:00 necesita un acord sau act adițional contractului individual de munca?
Dacă răspunsul este, Da, angajatul sau angajatorul se afla în postura de a fi sancționați de organele abilitate (ex: ITM)?
2. Modificarea zilelor de program.
De la programul uzual luni vineri la:
- O saptamana: 4 zile lucrătoare(8h/zi+pauza) și ziua de sâmbătă (4h/zi+pauza)
- a doua saptamana: 4 zile lucratoare(8h/zi) și a 5-a zi lucratoare(12h/zi)
Astfel încât odată la 2 săptămâni orele suplimentare din a 5-a zi lucrătoare adunate cu orele de sâmbătă din a doua săptămâna echivalează totalul unei zile de lucru în regim de zi lucrătoare? De asemenea nu exista un acord/ act adițional adus contractului și toate aceste sâmbete și ore lucrate în extra în turul 2 nu apar în condica de prezenta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:21, 16 Martie 2019
Potrivit art.117 C.mun., programul de muncă şi modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunoştinţă salariaţilor şi sunt afişate la sediul angajatorului.

Asadar, in Codul muncii nu se prevede acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile.

De asemenea, angajatorul are obligatia de a tine la locul de munca definit potrivit art. 161 evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orelor de incepere si de sfarsit ale programului de lucru, si de a supune controlului inspectorilor de munca aceasta evidenta, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Martie 2019
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru, zile libere consecutive și ore de noapte aba1011 aba1011 Bună seara din nou, Mă adresez la dvs cu o nouă problemă și înainte să discut cu angajatorul sau să fac vreo reclamație la ITM vreau să fiu sigur ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-restaurante, ... ani_burian ani_burian Buna ziua. În cadrul unei firme cu activitate principală 5610-Restaurante, se lucrează de Luni-Duminică, programul de lucru este între orele ... (vezi toată discuția)
Cum pontam sambata? hgabi hgabi Am urmatoarea situatie: programul de lucru cu clientii firmei este urmarorul luni -vineri:8-18, iar sambata:8-13. Angajatii sunt programati in ture, astfel ... (vezi toată discuția)