avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Dizolvare societate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Dizolvare societate

In cazul in care impotriva unei societati a fost pornita procedura insolventei, depun cerere de admitere a creantei, pentru a recupera - teoretic - datorii de la societate respectiva.

Intrebarea mea este, ce este de facut in cazul in care observ ca impotriva unei societati, de la care trebuie sa recuperez bani, s-a pornit dizolvarea judiciara, conf. art 237 ??? Ce trebuie sa depun la dosar ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 22:11, 22 Martie 2009
Depuneti intampinare la dosar , solicitati respingerea cerererii de dizolvare pe motiv ca firma respectiva figureaza cu debit la dvs.
Buna , prevederile Lg 85/2006 la art 107 alin
"(2) Prin hotărârea prin care se decide intrarea în faliment, judecătorul-sindic va pronunţa dizolvarea societăţii debitoare şi va dispune:
a) ridicarea dreptului de administrare al debitorului;
b) în cazul procedurii generale, desemnarea unui lichidator provizoriu, precum şi stabilirea atribuţiilor şi a remuneraţiei acestuia, în conformitate cu criteriile aprobate prin hotărâre a Guvernului;
c) în cazul procedurii simplificate, confirmarea, în calitate de lichidator al administratorului judiciar, desemnat conform art. 19 alin. (2) sau art. 34, după caz;
d) termenul maxim de la intrarea în faliment în cadrul procedurii generale, de predare a gestiunii averii de la debitor/administratorul judiciar către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii menţionate la art. 46 alin. (2);
e) întocmirea de către administratorul judiciar şi predarea către lichidator, în termen de maximum 10 zile de la intrarea în faliment, în cadrul procedurii generale, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora la data intrării în faliment, cu indicarea celor născute după deschiderea procedurii;
f) notificarea intrării în faliment.
(3) În cazul intrării în faliment, încheierea sau, după caz, sentinţa va indica şi termenele prevăzute la art. 108 alin. (2) sau, după caz, la art. 109 alin. (2).
(4) După intrarea în faliment în procedura generală, dispoziţiile art. 62 - 76 vor fi aplicate, dacă este necesar, în mod corespunzător, în ceea ce priveşte creanţele născute între data deschiderii procedurii şi data intrării în faliment, precum şi procedura de admitere a acestora.
(5) Debitorii intraţi în procedura falimentului îşi acoperă pierderile anuale, stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, din profiturile impozabile obţinute în toată perioada, până la închiderea procedurii falimentului.
Art. 108 - (1) În cazul intrării în faliment în procedura generală, lichidatorul va trimite o notificare tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor/administratorul judiciar, menţionată la art. 107 alin. (2) lit. e), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole unde debitorul este înmatriculat, pentru efectuarea menţiunii. Dispoziţiile alin. (2) şi (3) ale art. 61 se aplică în mod corespunzător.
(2) Notificarea va cuprinde:
a) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor menţionate la alin. (3), în vederea întocmirii tabelului suplimentar, care va fi de maximum 45 de zile de la data intrării în faliment, precum şi cerinţele pentru ca o creanţă înregistrată să fie considerată valabilă;
b) termenul de verificare a creanţelor menţionate la alin. (3), de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului suplimentar al acestora, care nu va depăşi 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la lit. a);
c) termenul de depunere la tribunal a contestaţiilor, care va fi de cel puţin 10 zile înainte de data stabilită prin încheierea de intrare în faliment, pentru definitivarea tabelului definitiv consolidat;
d) termenul de întocmire a tabelului definitiv consolidat, care nu va depăşi 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la lit. b).
(3) Vor fi supuse verificării toate creanţele asupra averii debitorului, inclusiv cele bugetare, născute după data deschiderii procedurii sau, după caz, al căror cuantum a fost modificat faţă de tabelul definitiv de creanţe sau faţă de programul de plată din planul de reorganizare, ca urmare a plăţilor făcute după deschiderea procedurii.
(4) Creanţele admise în tabelul definitiv de creanţe, în condiţiile art. 74 alin. (2), nu vor mai fi supuse verificării; titularii acestor creanţe vor putea să formuleze contestaţii cu privire la creanţele şi drepturile de preferinţă trecute de lichidator în tabelul suplimentar prevăzut la alin. (2) lit. b).
(5) Tabelul definitiv consolidat va cuprinde totalitatea creanţelor admise împotriva averii debitorului, existente la data intrării în faliment, cu respectarea dispoziţiilor art. 110.
(6) Titularilor de creanţe născute după deschiderea procedurii, care nu depun cererea de admitere a creanţelor în termenul prevăzut la alin. (2) lit. a), li se aplică, în mod corespunzător, prevederile art. 76."

In concluzie daca aveti un titlu executoriu sau documente justificative tr sa va inscrieti la masa creditorilor in 60 de zile de la deschiderea procedurii. Acum vedeti ce procedura e, dc e simplificata sau nu, in fine vb si cu lichidatorul.

Succes
Dar nu e problema cu insolventa, acolo stiu ce este de facut, problema e cu dizolvarea care s-a pronuntat impotriva unei firme care imi datoreaza bani. SI nu stiu cum sa procedez acum......care e temeiul legal.....
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2009
magyari, utilizator
Din cate stiu eu dp ce o soc intra in dizolvare apoi tr sa intre in lichidare, faliment si radiata.
Acum eu zic sa te uiti pe buletinul insolventei de la ONRC si pe MInisterul finantelor sa afli nr dosarului si sa vezi ce poti face. Dc se radiaza din oficu la REG COM atunci indreaptate cu actiune impotriva administratorului. Oricum sigur soc tr sa aibe niste datorii si pe la finate si aia sigur il actioneaza in instanta, ia leg cu ei.
SUcces

Lg 31/1990
" (3)*) Hotărârea tribunalului prin care s-a pronunţat dizolvarea se înregistrează în registrul comerţului, se comunică direcţiei generale a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putând să se îndrepte împotriva societăţii.
(4)*) În cazul mai multor hotărâri judecătoreşti de dizolvare, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, în forma unui tabel cuprinzând: codul unic de înregistrare, denumirea, forma juridică şi sediul societăţii dizolvate, instanţa care a dispus dizolvarea, numărul dosarului, numărul şi data hotărârii de dizolvare. În aceste cazuri, tarifele de publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoană interesată poate face recurs împotriva hotărârii de dizolvare, în termen de 30 de zile de la efectuarea publicităţii, în condiţiile alin. (3) şi alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comerţului în care este înregistrată societatea a cărei dizolvare a fost pronunţată.
(6) La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi."

Predecesorul meu a citat art 237 dar tocmai alin care poate te interesa nu
"(7) Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu se procedează la numirea lichidatorului, judecătorul delegat, la cererea oricărei persoane interesate, numeşte un lichidator de pe Lista practicienilor în reorganizare şi lichidare, remunerarea acestuia urmând a fi făcută din averea persoanei juridice dizolvate sau, în cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit în temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. "
In traducere dupa 4 luni de la publicarea in MO a dizolvarii poti sa ceri la Reg Com numirea unui lichidator
Practic te sfatuiesc sa ceri dechiderea procedurii de insolventa pe Legea 85 pe care spui ca o cunosti

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legea 85/2006 Michelina Michelina Bună ziua am marea rugăminte sa mă ajutați și pe mine cu un răspuns la următoarea situație: amănunt un srl care în 2013 a fost dizolvat conform unei ... (vezi toată discuția)
Activitate firma in faliment sethm1980 sethm1980 Societatea este in procedura simplificata de lichidare, inca se mai judeca cauza. In aceasta perioada pana la pronuntarea falimentului, societatea mai poate ... (vezi toată discuția)
Cum fac dovada neprimirii notificarii Valeriu Greceanu Valeriu Greceanu Azi am aflat ca nu sunt trecut in tabelul definitiv de creante. Lichidatorul mi-a aratat confirmarea de primire a notificarii, trimisa pe adresa mea de ... (vezi toată discuția)