avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie maternitate

Buna ziua!

Situatia este urmatoarea:
- mama se afla in concediul de crestere al copilului pana la 2 ani, primind indemnizatia lunara de 1.200 lei/luna
-ramane iar gravida la un an de la intrarea in CIC

Intrebarea este: care sume intra la calculul indemnizatiei lunare pentru cel de -al doilea copil cand se va naste? Cei 1.200 lei lunari primiti pentru primul copil intra sigur, dar alocatia de 200 lei? Caci asa ar avea un venit mediu lunar pe ultimul an de 1.400 lei, iar 85% din aceasta suma reprezinta 1.190lei, al care se vor adauga alti 200 lei alocatia de stat.
Totodata daca al doilea copil se naste inainte de expirarea celor 2 ani de concediu pentru primul copil, mai primeste indemnizatia pentru primul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:06, 1 Septembrie 2013
1. - Alocatia de stat pentru copii nu intra in calculul indemnizatiei pentru concediu cerstere copil (CCC).
- Alocatia de stat pentru copii se plateste independent de orice alte venituri.

2. Daca al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCCa atunci se intra direct in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.

3. Indemnizatia pentru CCC2 va fi egala cu aceea pentru CCC1 daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

4. - Pe perioada de suprapunere dintre data nasterii celui de al doilea copil si pana intrati in CCC2 veti mai primi inca 600 lei pe luna pentru al doilea copil, pe langa indemnizatia pentru CCC1.
- Pentru aceasta mergeti la primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati cei 600 lei.
- Veti mai primi si alocatia de stat pentru al doilea copil.

5. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie si completati cererea pentru indemnizatie CCC2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi pt tripleti lelyduda lelyduda Buna ziua,in urma cu 3 luni am nascut 3 baieti ai as vrea sa stiu daca pe langa indemnizatia de crestere mai putem primi ceva ajutor din partea statului ... (vezi toată discuția)
Informatii ccc1 suprapus cu ccc2 cutza4 cutza4 Bunza ziua,as dori sa ma lamuriti intr-o situatie.Acum sunt in CCC,copilul urmand sa faca 2 ani in 29.12.2016.Am aflat ca sunt insarcinata si al doilea copil ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maryag maryag am nascut in 23 martie 2011 o fetita si am concediu de crestere pana in 23 martie 2013.si primesc 200 de lei alocatie si 860 de lei indemnizatie in total1060 ... (vezi toată discuția)