avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare/renuntare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare/renuntare mostenire

Buna seara. As dori sa ma ajutati,daca puteti cu niste sfaturi, in ceea ce priveste acceptarea sau refuzul unei mosteniri. Sotul meu a decedat in urma cu 5 ani ,si de atunci legaturile cu fratii sai au fost aproape in totalitate intrerupte, atat in ceea ce ma priveste pe mine cat si pe copiii mei, in varsta de 29 si 23 de ani. In urma cu 3 saptamani , a decedat una din surorile lui , care nu a fost casatorita niciodata si nu are urmasi, si ramas un apartament in urma ei. Dupa inmormantare, pe copiii mei i-a sunat un sotul unei alte surori(cumnate) sa le spuna sa renunte la partea care li se cuvine lor din apartamentul matusii, in favoarea unui al frate,si ca dupa dezbaterea succesiunii , si impartirea cheltuielilor cu inmormantarea,mormantul , etc, vor primi ce li se cuvine ,din ce a ramas. Copiii mei nu vor sa renunte la partea lor, dar unul din ei ar vrea sa evite o confruntare directa cu unchii si matusile,si as vrea sa stiu ce se poate face, daca se poate face la notar un act prin care sa-si imputerniceasca fratele sa-l reprezinte. Si inca o intrebare : pentru acceptarea mostenirii, care sunt actele necesare la notar,iar daca nu avem acces la actele decedatei,ce putem face? Pentru ca de buna voie , nu prea cred ca le vom obtine de la fratii supravietuitori .Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2013
Danuzia, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:44, 1 Septembrie 2013
În mod normal, notarul nu ar trebui să solicite certificatul de deces. Declaraţia de acceptare a succesiunii este una pe propria răspundere a declarantului. În cuprinsul ei, notarul nu atestă nimic în legătură cu defunctul sau cu faptul sau data decesului acestuia. E treaba (şi riscul) declarantului dacă greşeşte numele defunctului sau data decesului.

Oricare moştenitor se poate prezenta personal la notar sau poate da mandat unei alte persoane, printr-o procură autentică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa? niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei ... (vezi toată discuția)
Mostenire frati orber orber Buna ziua! Fratele tatalui meu a decedat in urma cu 2 luni. Am anuntat-o (prin cineva, eu neavand numarul ei de telefon) pe sotia lui de acest eveniment,care ... (vezi toată discuția)
Succesiune zago_sefu zago_sefu Salutare!!! In urma cu 6 ani o matusa pe care am ingrijit-o a decedat fara a mai apuca sa fac vreun act de mostenire cu ea. Matusa nu a fost casatorita, nu a ... (vezi toată discuția)