avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... O singura actiune cu mai multe capete de cerere sau ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

O singura actiune cu mai multe capete de cerere sau actiuni individuale ?

Sunt salariat la un singur angajator multinational, in mai multe contracte individuale de munca pe durata nedeterminata, care privesc tari diferite, dar, cu punctul nodal, al afacerilor, in Romania. Conform celor negociate la angajare, fiecare c.i.m., prevede ca aplicabile si legislatia din Romania, Codul muncii, etc. Am fost concediat concomitent, din toate aceste c.i.m., fara preaviz, fara a mi se plati salariile, fara a mi se motiva actul concedierii in scris. Am trecut de etapa concilierii prin mediator. Ce sa fac : sa depun - privind aceste situatii litigioase, o singura actiune cu mai multe capete de cerere sau actiuni individuale, care sa priveasca fiecare act de concediere, aferent fiecarui raport de munca, prestat in urma semnarii fiecarui c.i.m. ?
Cel mai recent răspuns: viktorV , utilizator 12:57, 27 Octombrie 2013
Daca e un contract se des hide un proces.
Daca sunt ontracte cu firke diferite sunt procese diferite.
Daca sunt aceasi firme si sunt N contracte si alte contracte un proces e suficient.
Daca exista mai multe instante competente vor fi mai multe procese diferite.
Si tot asa...
Ultima modificare: Luni, 2 Septembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
NCPC, Art. 99:

(2) In cazul in care mai multe capete principale de cerere intemeiate pe un titlu comun ori avand aceeasi cauza sau chiar cauze diferite, dar aflate in stransa legatura, au fost deduse judecatii printr-o unica cerere de chemare in judecata, instanta competenta sa le solutioneze se determina tinandu-se seama de acea pretentie care atrage competenta unei instante de grad mai inalt.


Codul muncii:

ART. 269
(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor stabilite conform Codului de procedură civilă.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.


Depuneţi o singură cerere, cu tot atîtea capete de cerere cîte contracte aveţi cu angajatorul. În funcţie de capătul de cerere avînd valoarea cea mai mare, se va stabili dacă cererea este de competenţa judecătoriei (daca acel capăt de cerere este sub 200.000 lei) sau a tribunalului de la domiciliul dumneavoastră.
Va multumesc!
Daca e litigiu de munca se judeca la tribunal deoarece aceasta este instanta competenta.
Daca este vorba de proces civil apar distinctiile aratate de domnul Themis.

Si daca sunt aspecte si de dreptul muncii si de drept civil vor fi mai multe procese separate.
In lumea dreptului cazul se analizeaza cu actele in fata pentru a se cunoaste cat mai exact situatia juridica.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca e litigiu de munca se judeca la tribunal deoarece aceasta este instanta competenta.



Corect. Mea culpa. E litigiu de muncă, nu de drept comun.

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala nicole28C nicole28C este competent tribunalul bucuresti pentru un litigiu intre un fost angajat care facea distributie pe bucuresti?Mentionez ca firma isi are sediul in alba iulia ... (vezi toată discuția)
2 actiuni intr-o speta, cu grade diferite de jurisdictie aidu aidu Ce se intampla daca intr-un dosar sunt 2 capete diferite de cerere, care din motive de economie, se judeca imprejuna fiind despre aceleasi fapte, insa unul ... (vezi toată discuția)
Prejudiciu creat societatii, instanta competenta??? ghimicim ghimicim salariatul societatii nu a respectat orele de lucru, lipsind in mod repetat de la servici. prin lipsa sa s-au produs prejudicii societatii, aceasta avand ... (vezi toată discuția)