avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prejudiciu creat societatii, instanta competenta???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prejudiciu creat societatii, instanta competenta???

salariatul societatii nu a respectat orele de lucru, lipsind in mod repetat de la servici. prin lipsa sa s-au produs prejudicii societatii, aceasta avand profil restaurant, s-au pierdut comenzi si chiar clienti pentru ca nu s-au onorat comenzile la timp.
salariatul va fi concediat in baza art.61 lit a din codul muncii.
pentru repararea prejudiciului pot intenta o actiune in raspundere contractuala?care este instanta competenta?
va multumesc anticipat pt raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:40, 1 Iulie 2009
Instanta competenta este tribunalul de la domiciliul paratului, deci al salariatului ( asta daca domiciliul sau este in alt judetdecat cel in care aveti dvs. sediul)
1. Daca i se desface contractul pe temeiul invocat trebuie insa sa fi facut cercetarea prealabila disciplinara, altfel decizia este nula de drept.
2. Indiferent daca il concediati ori nu, puteti angaja raspunderea patrimoniala a angajatului pentru recuperarea prejudiciului cauzat, competenta materiala fiind tot Tibunalul-Sectia Litigii de Munca
De cand pana cand o actiune care are ca temei raspunderea contractula este considerata litigiu de munca ???
Jurisdicţia muncii are ca obiect soluţionarea conflictelor de muncă cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractelor individuale sau, după caz, colective de muncă prevăzute de prezentul cod, precum şi a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.

Competenta materiala este data de valoarea pretentiei, iar cea teritoriala este stabilita in sarcina instantei de la domiciliul paratului ori
Temeiul este art 270 alin 1 din codul muncii:
Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

Instanta competenta este Tribunalul. Iar litigiu este scutit de taxa de timbru si de timbru judiciar.
Nu este litigiu de munca ... de aceea am citit din Codul Muncii privitor la Jurisdictia Muncii. Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.

Alte discuții în legătură

Competenta andreya1202 andreya1202 Referitor la competenta materiala, teritoriala a instantei, daca exista raporturi de munca când actiunea este depusa la instanta, temeiul de drept ramane ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta litigiu de munca blueblue blueblue Daca angajatorul este din Botosani, iar salariatul isi are domiciliul in Timisoara, care este instanta competenta sa judece un litigiu pe codul ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie concediere - la care judecatorie?? crisadi crisadi buna ziua Va rog, daca ma puteti ajuta cu legea in care este mentionat ca angajatul poate face contestatie la decizia de concediere in 30 de zile la ... (vezi toată discuția)