avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcerea in concediu crestere copil (CCC)
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcerea in concediu crestere copil (CCC)

Buna ziua,

Cand baitetelul meu a implinit 8 luni m-am reintors la servici. Beneficiez de stimulentul de insertie. Acum din nefericire, copilul meu s-a imbolnavit si trebuie sa fiu alaturi de el. In decembrie implineste 2 ani. Pot sa ma reintorc in maternitate in ideea prelungirii a acesteia cu inca un an? Avem tot dreptul tinand cont de boala de care sufera dar ma intereseaza daca este posibila reintoarcerea in maternitate. cum trebuie sa procedez cu angajatorul? de ce documente am nevoie pentru intocmirea dosarului de reintoarcere in maternitate?Banii pe care ii voi primi vor fi aceiasi pe care ii luam inainte de reintoarcerea la servici?Ma gandesc sa incep cu demersurile de reintoarcere in maternitate si apoi eliberarea certificatului de handicapat. Este posibil ca angajatorul sa-mi refuze acest lucru? Mai este obligat angajatorul sa ma primeasca dupa trecerea acestei perioade? In speranta ca voi primi raspuns la macar o parte din intrebarile mele va multumesc din suflet.
Cel mai recent răspuns: mamamia1 , utilizator 14:56, 2 Septembrie 2013
1. Se poate intra oricand in CCC pana ce copilul implineste varsta de 2 ani.

Normele de aplicare a OUG 111/2010 prevad :
Art.12
...
(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.
...


2. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. Potrivit art.25 alin.2 si 3 din OUG nr.111/2010, de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.
Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.
Eu spun ca nu se poate sa reintrati in maternitate asa cum va planificati dvs.
Ar fi important de stiut pentru ce fdurata a concediululi de crestere copil ati optat initial, de un an sau de doi?
Daca ati optat pentru un an, atunci veti putea cere de la angajator concediu fara salariu pana la varsta de 2 ani a copilului. Angajatorul este obligat sa va aprobe acest concediu. Daca veti notifica agentia de prestatii sociale / primaria care v-a platit indemnizatia de acest concediu fara plata, atunci aceasta perioada va constitui stagiu in sistemele de asigurare (sanatate, pensii)

Dupa ce copilui va fi incadrat in grad de handicap, atunci veti putea re-intra in concediu de ingrijire cu indemnizatie pana la varsta de 3 ani. Eu zic ca inainte sa va decideti in orice directie, sa incercati sa intrebati pe cineva pregatit de la Agentia judeteana de prestatii sociale (din cadrul directiei de munca), ei sunt cei care pegatesc dosarele si acorda indemnizatiile.

Subiectul abordat mai bine il gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
Va multumesc pentru promptitudine. Am optat pentru 1 an.
Sa inteleg ca ar mai fi o speranta sa ma intorc in maternitate dupa obtinerea certificatului de handicap.
1. Deoarece ati optat pentru CCC pana la 1 an nu mai puteti acum sa schimbati optiunea, ramane sa primiti stimulentul de insertie pana implineste copilul 2 ani.

2. In cazul in care obtineti certificat de handicap pentru copil atunci puteti sa solicitati reintrarea in CCC (pana la 3 ani), vi se va inceta plata stimulentului de insertie si veti primi indemnizatie pentru CCC.
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere dupa intoarcere din concediu de maternitate sonia78 sonia78 Buna ziua Dupa reintoarcere la locul de munca dupa concediu de maternitate, care este perioada in care angajata nu poate fi concediata in situatia in care a ... (vezi toată discuția)
Concedierea unei mamici al carei sot este in concediu de crestere si ingrijire copil in varsta de pana la 2 ani. sanghe2100 sanghe2100 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa in clarificarea urmatoarelor aspecte: 1. In cazul in care o doamna se intoarce la serviciu imediat dupa concediul de ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la lucru din concediu de crestere copil daianap daianap Buna ziua, momentan sunt in concediu de crestere copil, am optat pentru 1 an, tocmai pentru ca de la hr mi s-a spus ca daca aleg 1an ma voi putea intoarce ... (vezi toată discuția)