avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reparatii proprietate comuna - cota indiviza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reparatii proprietate comuna - cota indiviza

Buna ziua,

Detin un apartament + cota indiviza din curte intr-un imobil impreuna cu alti 3 proprietari. Nu exista asociatie de proprietari. 3 din proprietari intentionam sa efectuam lucrari de reparatii (varuit scara, refacut rigole, burlane, reparatie acoperis degradat). Din pacate un proprietar se opune si ne ameninta cu politia in cazul in care incepem lucrarile fara acordul sau. Repet, sunt doar lucrari de reparatie care neefectuate pun in pericol intregul imobil - niciun fel de modificare a destinatiei spatiului.

Ce putem face?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cev , utilizator 14:10, 2 Septembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Fiecare coproprietar poate să facă acte de conservare cu privire la bunul comun fără acordul celorlalţi coproprietari.


Exercitarea în comun a dreptului de folosinţă

Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari.

Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv folosinţa bunului comun poate fi obligat la despăgubiri.

Repartizarea beneficiilor şi a sarcinilor între coproprietari

Coproprietarii vor împărţi beneficiile şi vor suporta sarcinile coproprietăţii, proporţional cu cota lor parte din drept.

Actele de administrare, precum încheierea sau denunţarea unor contracte de locaţiune, cesiunile de venituri imobiliare şi altele asemenea, cu privire la bunul comun pot fi făcute numai cu acordul coproprietarilor ce deţin majoritatea cotelor-părţi.


Succes.

~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Asadar, daca am inteles corect, actele de reparatii sunt "acte de administrare" => e nevoie de acordul majoritatii proprietarilor (in cazul de fata 3 din 4), cotele indivize fiind egale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pretentii ulterioare renovare casa atyeas atyeas Buna ziua, Detin un apartament intr-un imobil impreuna cu inca 1 proprietar. Coproprietarul, adica vecinul, acum a revenit in tara, din ... (vezi toată discuția)
Utilitati pe cale de acces impartita in cota indiviza prisacii prisacii Va salut. Am facut la eon gaz o solicitare de extindere a conductei de gaze naturale. Spre bucuria mea solicitarea a fost acceptata pe suportul financiar ... (vezi toată discuția)
Intrebare Anicabalasoiu@gmail.com Anicabalasoiu@gmail.com Sint doi proprietari si unul vrea sa inchirieze partea lui de 50/la suta din imobil poate fara acordul celuilalt proprietar? (vezi toată discuția)