avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ...cheltuieli de judecata...UNDE E DREPTATEA???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

...cheltuieli de judecata...UNDE E DREPTATEA???

Un caz banal in aparenta: un proces de divort solutionat pe fond cu compensare cheltuieli de judecata.Urmeaza apelul facut de partea adversa ( cu cheltuieli de judecata cerute de ambele parti ) apel respins ...dar SURPRIZA !!! se resping si cheltuielile de judecata cerute de mine pe motiv ca "nu au fost dovedite"...Se introduce o cerere de complectare dispozitiv (indreptare eroare materiala) in care se arata ca in dosar la fila"X" este depusa chitanta reprezentand onorariu avocat..deci cheltuielile de judecata cerute erau reale....SURPRIZA!!!! Mi se respinge cererea pe motiv ca aceste cheltuieli de judecata chiar daca au fost dovedite ca fiind la dosar, nu au fost luate in calcul de instanta (?) si ca urmare a acestei respingeri a cererii mele sunt EU obligata la cheltuieli de judecata catre cel care a pierdut apelul.....Cautand dreptatea cu orice chip,fac recurs pe aceste considerente de cheltuieli de judecata, partea adversa face si ea recurs, pe alte motive.Recursul meu este din nou respins...( DE CE????) la fel si recursul partii adverse...Eu am cerut cheltuieli de judecata si la recursul respins facut de partea adversa ( ei nu au cerut) si din nou apare o hotarare ( de data asta...irevocabila) in care nici macar nu se aminteste de "cheltuieli de judecata"...
Poate cineva sa-mi explice si mie DE CE??? Mai ales in conditiile in care de-a lungul timpului am avut destule procese cu partea adversa, procese in care EU am platit de fiecare data cheltuieli de judecata???? Am apelat la serviciile unui birou de avocatura care mi-a prezentat ca solutie un nou dosar de "somatie de plata" in care sa cer cheltuielile de judecata ce nu mi-au fost acordate la apelul si la recursul pierdute de partea adversa(art.274.alin.1C.proc.civ.)...
Am certitudinea ca de data aceasta voi obtine ( pe drept, cred eu) cheltuielile de judecata (deloc de neglijat...), sau voi mai pierde un proces la care tot eu voi plati...???? Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns!
Cel mai recent răspuns: anniela , utilizator 15:07, 20 Martie 2009
NU va ramane decat sa faceti dovada cheltuielilor de judecata , prin inscrisuri....sau orice alt mijloc de proba....
Chitantele privind onorariu avocat sunt in dosarul de divort, dosar ce vom cere sa fie atasat. Dar intrebarea mea ramane: acest nou dosar de "SOMATIE DE PLATA" are sanse de castig in conditiile mentionate mai sus?
(eu am platit deja cheltuielile de judecata de la respingerea cererii de complectare dispozitiv.....) Nu cred ca mai am putere financiara sa mai "duc" ...Pe o scara de la 1 la 10, in ROMANIA, ce sanse are acest nou dosar de SOMATIE DE PLATA?
Multumesc pentru raspuns!
Eu cred ca daca aceste cheltuieli au fost cerute in dosarul initial si au fost respinse, somatia sau orice alt dosar de recuperare a acestora se va izbi de zidul autoritatii de lucru judecat.
IN plus, cheltuielile de judecata care nu au fost cerute in accesoriu se pot cere pe cale principala, separat, dar nu pe procedura somatiei... Nu vad somatie aici...
E o alta parere, nu spui ca e cea mai tare, doar ca nu intrevad argumebtele juridice dintr-o astfel de somatie.
Daca o instanta se pronunta pe cheltuieli, atunci a ramas lucru judecat. Nu mai putem face inca 5 dosare despre cheltuielile alea.
Si nu vad logica atasarii dosarului, atata timp cat se pot depune copii ale chitantelor.
Poate, cine stie, acel birou de avocatura urmareste alte scopuri care mie imi scapa acum, in lipsa dosarelor...
Poate nu am fost destul de explicita: instanta la apel a motivat respingerea cererii de complectare dispozitiv motivand :
IN CONDITIILE IN CARE CEREREA DE ACORDARE CHELTUIELI DE JUDECATA A FOST RESPINSA CA NEDOVEDITA CHIAR DACA LA DOSAR EXISTA DOVADA ACESTORA , ESTE EVIDENT CA ACEASTA CHITANTA NU A FOST AVUTA IN VEDERE, ASTFEL INCAT NU SE POATE CONSIDERA CA INSTANTA DE APEL NU S-A PRONUNTAT PE ACEASTA CERERE PENTRU A SE PUTEA FACE APLICABILE DISPOZITIILE ART.281 PCT.2. (am citat din hotarare...) De asemenea la recurs cererea de cheltuieli de judecata mi-a fost respinsa astfel : INSTANTA DE APEL A RESPINS CORECT CEREREA INTEMEIATA PE PREVEDERILE ART.281 PCT.2- NU SE POATE RETINE O EROARE A INSTANTEI SAU O OMISIUNE ATUNCI CAND SE PRONUNTA PE O CERERE RESPINGAND-O CA NEDOVEDITA.
Deci....in aceste conditii....se mai poate face ceva? Voi avea castig de cauza cu "somatia de plata" (daca nu este corect "somatie de plata" cum ar mai putea fi denumit acest nou dosar?)sau....
MULTUMESC PENTRU RASPUNSURI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar:"somatie de plata" sau "pretentii" anniela anniela Buna ziua! Intr-un dosar de divort cu fond-apel-recurs, la care nu au fost acordate cheltuieli de judecata, cum se pot obtine acestea? Mai concret: apel si ... (vezi toată discuția)
Recuperare onorariu avocat victoria_alba victoria_alba Buna dimineata! Am castigat un proces in care am avut calitatea de parata, l-am castigat. S-a facut recurs de catre reclamant. Bine-nteles ca am platit ... (vezi toată discuția)
Interpretare art.281 ind.3 cpc ioananecula ioananecula In ceea ce priveste cererea de acordare a cheltuielilor de judecata formulate de intimati, tribunalul constata ca in baza art.281 ind.3,alin 2 Codul de ... (vezi toată discuția)