avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dosar:"somatie de plata" sau "pretentii"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dosar:"somatie de plata" sau "pretentii"

Buna ziua!
Intr-un dosar de divort cu fond-apel-recurs, la care nu au fost acordate cheltuieli de judecata, cum se pot obtine acestea?
Mai concret: apel si recurs initiate de partea adversa si solutionate de instanta cu respingerea lor; la apel se declara cheltuielile mele ca "nedovedite",la recurs nici nu se pomeneste de ele, desi este redactat si in hotarare " cu cheltuieli de judecata". In acest moment mi s-au oferit 2 variante : "somatie de plata" in baza art.274 alin 1 sau "dosar pretentii" in baza aceluiasi art.Mentionez ca sunt intr-o incurcatura...
Multumesc pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:07, 6 Aprilie 2009
Trebuie sa depuneti chitantele cu care ati achitat taxa de timbru si onorariu de avocat sau orice alte cheltuieli ocazionate de acest proces.
De obicei ele se cer de la prima instantata ( de fond ) si apooi de la instantele superioare.
Onorariul de avocat este altul ptr. exercitarea cailor extraordinare de atac.
va sugeram dosar pretentii, dar asa cum vi s-a spus, ar fi trebuit sa cereti de la inceput....;)daca nu vi s-au acordat in instanta de fond, este greu de presupus ca le mai obtineti...:wave:
Pentru lamurire: la apelul facut de partea adversa, apel respins, la care am cerut aceste cheltuieli, mi s-a respins cererea ca fiind nedovedita.Facand "completare dispozitiv", si acesta a fost respins, ba mai mult,am avut EU de dat cheltuieli de judecata...Am facut recurs tot pentru ele si din nou a fost respins(am inteles ulterior ca nu ar fi trebuit sa fac completare ci "indreptare eroare materiala", de aceea..)In fine, recursul partii adverse a fost si el respins, iau eu am cerut explicit cheltuieli de judecata.Despre acestea din urma, nici nu se pomeneste in hotarare....A ramas ultima cale...la care am fost sfatuta in doua moduri : somatie de plata sau pretentii...Astazi am depus dosarul de "pretentii" si promit sa va tin la curent...Oricum, d.p.d.v. al "solutionarii pe calea justitiei".....i-mi fac mea culpa pentru ceea ce o sa spun...dar mai bine sa nu ai nevoie de ea....
Orice lamurire suplimentara, chiar si de la cei care numai au mai trecut prin asa ceva, e de bun augur pentru mine!
Doamna, cate subiecte deschideti pe aceeasi tema?
Va rog sa nu mai deschideti alt subiect...
UNele dintre ele vor fi inchise, dv. putand continua discutia mai veche, "divort - cheltuieli de judecata".
Multumesc pentru intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

...cheltuieli de judecata...unde e dreptatea??? anniela anniela Un caz banal in aparenta: un proces de divort solutionat pe fond cu compensare cheltuieli de judecata.Urmeaza apelul facut de partea adversa ( cu cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata IAMANDI ION IAMANDI ION Buna ziua!Am castigat un proces si mi s-au aprobat cheltuieli de judecata.Partea adversa a facut recurs,am castigat si recursul si mi s-au aprobat iar ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe cale separata myhy myhy Buna ziua, As vrea sa va rog pentru o lamurire: Am pierdut un proces in apel(conflicte de munca). Partea adversa a cerut in prima instanta ,precum si in ... (vezi toată discuția)