avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Contul 6458-deductibilitate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Contul 6458-deductibilitate

Buna ziua.
In contul 6458 sunt inregistrate diferite sume reprezentand ajutoare de inmormantare, cheltuieli cu apa distribuita salariatilor in perioada calda, contravaloarea biletelor de odihna si tratament suportate de angajator.
Am citit ca ce s-a cheltuit cu apa este deductibil integral daca se respecta anumite limite (2-4 litiri/zi/pers).
In ceea ce priveste deductibilitatea, pentru celelalte tipuri se aplica prevederile legii, adica 2% din fondul de salarii.
As dori sa va intreb daca pentru deducerea acestor cheltuieli trebuie ca firma sa inregistreze profit si daca suma care este nedeductibila se stabileste pe fiecare element in parte sau pe total rulaj 6458?

Cel mai recent răspuns: adrianabresug , utilizator 13:26, 23 Septembrie 2013
Am gasit un articol pe acest site, dar m-am zapacit mai rau.

www.avocatnet.ro/content/art...

Nu am inteles acolo ce insemana ordinea de prioritate.
Va rog sa-mi dati o idee.
Fiind cheltuieli sociale deductibile in limita cotei de 2%,aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului,nu trebuie ca firma sa realizeze profit ca acele cheltuieli sa fie deductibile. Diferenta nedeductibila se determina pe elemente(pentru care ar trebui sa aveti analitice distincte). Referitor la ordinea de prioritate,consider ca aceasta se aplica in ordinea mentionata la art.21 alin.(3) lit.c) din Codul fiscal astfel daca valoarea ajutoarelor pentru inmormantare depaseste limita deductibila, partea ramasa este nedeductibila, celelalte cheltuieli devin in totalitate nedeductibile,s.a.m.d.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
carmen01011958, moderator
nu inteleg ,ch sociale sunt ded in proportie de 2 % pt fiecare serviciu in parte ?adica 2% pt apa,2% ajutoare etc ?nu se ia pe total ?
In raspunsul dat de mine am mentionat altceva si anume :conform ordinii de prioritate,daca se depaseste valoarea deductibila prin cheltuielile cu ajutoare de inmormantare(acestea fiind dupa ajutoarele pentru nastere urmatoarele ca prioritate),diferenta ramasa precum si celelalte cheltuieli inregistrate in contul 6458,devin nedeductibile. Deductibilitatea cu prioritate nu inseamna ca fiecare serviciu este deductibil doar 2 %din cheltuielile cu salariile,ci doar ca atunci cand exista cheltuieli mentionate in art.21. pct.(3) lit.c) din Codul fiscal, cu prioritate,acestea sunt considerate in ordine ca fiind deductibile.
acum inteleg,multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum procedez in situatia asta? bgeorgeta bgeorgeta SC X SRL, are doi salariati . In luna n, salariatul popescu a suferit un accident in care si-a fracturat piciorul si a avut nevoie de o proteza. Aceasta a fost ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)
Deductibilitatea tivhetelor cadou liliua2008 liliua2008 BUNA ZIUA! vA ROG SA-MI SPUNETI CUM TREBUIESC ACORDATE TICHETELE CADOU, TREBUIE ACORDATA NUMAI VALOAREA DE 150 LEI/ ANGAJAT? PENTRU A PUTEA FI DEDUCTIBILE ... (vezi toată discuția)