Buna ziua.
In contul 6458 sunt inregistrate diferite sume reprezentand ajutoare de inmormantare, cheltuieli cu apa distribuita salariatilor in perioada calda, contravaloarea biletelor de odihna si tratament suportate de angajator.
Am citit ca ce s-a cheltuit cu apa este deductibil integral daca se respecta anumite limite (2-4 litiri/zi/pers).
In ceea ce priveste deductibilitatea, pentru celelalte tipuri se aplica prevederile legii, adica 2% din fondul de salarii.
As dori sa va intreb daca pentru deducerea acestor cheltuieli trebuie ca firma sa inregistreze profit si daca suma care este nedeductibila se stabileste pe fiecare element in parte sau pe total rulaj 6458?
Fiind cheltuieli sociale deductibile in limita cotei de 2%,aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului,nu trebuie ca firma sa realizeze profit ca acele cheltuieli sa fie deductibile. Diferenta nedeductibila se determina pe elemente(pentru care ar trebui sa aveti analitice distincte). Referitor la ordinea de prioritate,consider ca aceasta se aplica in ordinea mentionata la art.21 alin.(3) lit.c) din Codul fiscal astfel daca valoarea ajutoarelor pentru inmormantare depaseste limita deductibila, partea ramasa este nedeductibila, celelalte cheltuieli devin in totalitate nedeductibile,s.a.m.d.
In raspunsul dat de mine am mentionat altceva si anume :conform ordinii de prioritate,daca se depaseste valoarea deductibila prin cheltuielile cu ajutoare de inmormantare(acestea fiind dupa ajutoarele pentru nastere urmatoarele ca prioritate),diferenta ramasa precum si celelalte cheltuieli inregistrate in contul 6458,devin nedeductibile. Deductibilitatea cu prioritate nu inseamna ca fiecare serviciu este deductibil doar 2 %din cheltuielile cu salariile,ci doar ca atunci cand exista cheltuieli mentionate in art.21. pct.(3) lit.c) din Codul fiscal, cu prioritate,acestea sunt considerate in ordine ca fiind deductibile.