avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - prima casa + 2 copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - prima casa + 2 copii

Buna ziua,

Sunt casatorit de 8 ani, de unde au rezultat doi copii de 7 si respectiv 3 ani. Nu am sa intru in foarte mari detalii. Am achiziționat prin prima casa un apartament in 2009. Creditul este pe numele meu, soția fiind casnica la acel moment. Apare pe actele de proprietate cum este si normal in cazul casatoriei, ca proprietara si ea, in calitate de soție. Mentionez ca s-a investit o suma destul de mare in apartament, fiind evaluat la 60.000 EUR, de fapt el fiind 90.000, plus ce am investit in el undeva la 25.000 EUR. Menționez ca toate aceste cheltuieli au fost făcute numai din partea mea. Soția nu a plătit nicio rata si nimic in acest apartament. După o escapada - One night stand - pe care o regret, am încercat sa refac familia. Am plecat in alta tara pentru un job bine plătit, si sa avem timp de gândire si ce sa facem mai departe. Soția se pare insa ca si-a facut o relație acasa si nu mai vrea. Menționez ca rata ar depăși cu mult jumătate din salariul ei. Eu nu am o problema cu rata. Casa as dori sa o trec pe numele copiilor ca sa nu existe dubii, insa nu as putea accepta ca eu sa fiu aici, iar ea sa își aducă "prietenul" in acea casa. Îmi pot permite sa iau copiii la mine, deasemenea familia mă poate ajuta in acest sens cum au facut si pana acum. Copiii m-ar bucura sa stea la mine. Care îmi sunt șansele si situatiile. Nu cred ca ea se va lăsa foarte ușor de apartament sau cel puțin de o despăgubire foarte mare. Specific ca in afara de cei 60.000 euro credit, cu 5% avans, restul de bani nu apar nicăieri, pe nicio hârtie.

Va multumesc anticipat si îmi cer scuze pentru incoerenta.
Cel mai recent răspuns: Hoppy , utilizator 22:50, 4 Septembrie 2013
Va trebui sa incercati o rezolvare amiabila a situatiei, atat in ceea ce priveste desfacerea casatoriei, cat si situatia minorilor si a partajarii apartamentului.

Daca sotia solicita o cota procentuala necorespunzatoare veniturilor/contributiei/muncii in gospodarie, atunci va trebui sa ajungeti in instanta, cel putin pt partaj.

Cel mai probabil (fara a fi o certitudine in lipsa studierii actelor, a cunoasterii pozitiei sotiei in aceasta prob) va va fi atribuit imobilul dvs, preluand si plata ratelor viitoare, insa trebuie despagubita si sotia (teoretic cu 1/2 din ratele platite pana la momentul divortului).
Multumesc pentru promptitudine.
3-4 ani de rate plus avansul de 3000 euro, ar însemna undeva in jur de 12-13 mii euro. Nu ar fi un impediment sa ii plătesc aceasta suma. Mă interesează bineinteles daca este așa si ce se va întâmpla cu copiii. Nu suport gândul de a ii vedea de doua trei ori pe an. In ceea ce privește actele ce ar trebui sa va spun? Nu putea fi garant sau codebitor neavând niciun venit. Care este pensia alimentara pentru cei doi copii? La calcul se include ai rata? In orice caz nu se pune problema pensiei alimentare pentru ca ei sunt prioritatea mea numărul unu. Vreau sa îmi fac doar calcule.
Eu normal ca vreau sa îmi continui ratele ca si pana acum.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
Hoppy, utilizator
Mai multe info va rog? Multumesc
Veti imparti -conform cotelor de contributie ale sotilor - ratele platite in timpul casatoriei.

Despre copii nu stiu ce sa va spun, totul depinde de probe si de cererile care se vor face de fiecare dintre parti. Ipoteze pot fi multe, solutiile in functie de acestea.

Custodia va fi una comuna pt ambii parinti, prob va interveni la stabilirea locuintei minorilor.

Daca veti face dovada unei locuinte corespunzatoare cresterii minorilor atunci veti putea obtine stabilirea locuintei la dvs. In acelasi timp, si sotia va lupta probabil pt a lua copii la ea.

Pensia de intretinere pt 2 copii este de max 33% din venituri. La calculul pensiei nu se vor lua in calcul ratele.
Nu sunt de acord nici ca ea sa ii vada rar. Copiii au nevoie de ambii parinti, Iar binele lor este mai presus de ce imi doresc eu sau sotia. Aici locuiesc cu chirie intr-o casa cu doua dormitoare mari, living, gradina, deci spatiu pentru copii ar fi fara nicio problema.
Sotia nu a contribuit cu absolut nimic. Eu am platit absolut tot, de la tot ce tine de apartament, pana la intretinerea acestuia si la tot ce aveau ei nevoie- copiii si sotia. Daca acel apartament imi va ramane mie, ar fi al doilea loc unde ar putea locui. Locuinta minorilor: ar putea sa ii incredinteze ei, ea sa zicem ar sta cu parintii ei? Avand in vedere ca pe cel mare parintii ei il plac, pe cea mica nu o baga in seama sub nicio forma. Au "antecedente" de a o da afara din casa cu copilul in brate. :)
Nu ma deranjeaza sa platesc nici 50% din ce castig, ma intereseaza sa am informatia banilor in timp real. Sa fie cheltuiti exclusiv pentru copii. Sunt mici si influentabili. Imi este teama sa nu ii influenteze cu amantul.
Cum am spus, ea nu apare pe credit de prima casa, si nu l-ar putea sustine sub nicio forma, nu Mai vorbesc de a intretine si copiii. Initial am fost de acord sa stea acolo cu copiii, eu sa platesc tot, insa nu imi convine pe viitor sa ma duc inopinat sa imi vizitez copiii si sa ma trezesc cu amantul in casa mea si copiii mei confuzi. Dilemele mele....
Va multumesc pt sfaturi si pentru viitoarele anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare in programul prima casa yonutz1_22 yonutz1_22 Buna ziua, Suntem o familie de tineri casatoriti interesati de programul prima casa. In 2006 sotia a cumparat o locuinta prin credit potecar, noi nefiind ... (vezi toată discuția)
Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara asdeass asdeass Buna ziua,sunt in divort cu sotia ,avem 2 copii minori.Doresc sa aflu cat va fi cuantumul pensiei de intretinere in urmatoarele conditii: Copiii raman cu ... (vezi toată discuția)