avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... conditionare reziliere contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

conditionare reziliere contract

Buna ziua,
se pare ca este o practica obisnuita a operatorilor de cablu/internet sa conditioneze rezilierea contractelor de plata facturilor.
Avand in vedere existenta unei notificari scrise trimise catre ei si dispozitiile legii nr. 296/2004 "Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi Anulat sau restrans de nicio clauza contractuala" cum pot ei emite noi facturi ?

In mod sigur juristii lor se bazeaza pe o alta lege si nu doar pe clauzele din contract(care din ce inteleg pot fi abuzive), dar ce alte legi comerciale permit asa ceva ?
Cel mai recent răspuns: automtics_rules , utilizator 18:22, 9 Septembrie 2013
Care este motivul pentru care doriti incetarea contractului?
Motivul rezilierii este ca nu mai am nevoie de serviciile lor, m-am mutat la alta adresa. Nefiind in perioada minima contractuala nu am considerat necesar motivarea rezilierii in notificare.
Dupa inca o discutie la relatii cu clientii se pare ca au reziliat contractul si au emis factura de stornare pentru sumele nerecunoscute de mine.

In cazul in care nu mint cu nesimtire, se pare ca totusi le-a fost frica de legea nr. 296/2004 art. 84.("Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi Anulat sau restrans de nicio clauza contractuala")

La o citire rapida pare ca mai multe clauze din contractele de prestare de servicii a operatorului de cablu/internet nu sunt conforme cu legea:
- necesitatea notificarii cu 30 de zile inainte de reziliere
- conditia ca sa nu existe facturi neplatite

Ambele par a fi conditii impuse consumatorului, ori legea nu permite nici o conditie.

Daca mai este cineva interesat de cum am procedat: am trimis scrisoare cu valoare, continut declarat si confirmare de primire de la un oficiu postal in care anuntam operatorul de cablu/internet asupra rezilierii imediate a contractului. Scrisoare a fost trimisa catre sediul social al acestuia.

P.S.: Cred ca ar fi bine ca moderatorii sa mute aceasta discutie pe o arie de "protectia consumatorului"
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar legea este amendata in 2010 asa cum explica si dl. Iulian Urban:
[ link extern ] /

Legea prevede: \"Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi Anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.
Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale.\"

Prin drepturile \"partilor\" trebuie sa se inteleaga si drepturile consumatorului, adica reziliezi contractul si poti cere si despagubiri daca sunt justificate.

In nici un caz firma de cablu/internet/telefonie nu poate refuza rezilierea si nu poate pretinde plata altor facturi emise dupa ce au fost anuntati de reziliere. Rezilierea trebuie sa fie IMEDIATA.

Ba mai mult decat atat, faptul ca firmele cer notificare cu 30 de zile inainte cred ca este o vanzare forata. Adica nu mai ai nevoie de serviciu lor, ii anunti in scris de asta si ei te obliga sa consumi/platesti incat o luna. Iata ce prevede articolul 11:
"Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia."

Mai este cel putin un articol din acea lege care este incalcat in contractele operatorilor de telecom.
Ultima modificare: Joi, 5 Septembrie 2013
automtics_rules, utilizator

Alte discuții în legătură

Notificare reziliere operatori telecom automtics_rules automtics_rules Operatorii telecom(cablu/telefon/internet) prevad in contract o perioada de preaviz pentru notificarea rezilierii de x zile si sa nu fie facturi ... (vezi toată discuția)
Reziliere abonament internet cristinutamcm cristinutamcm Buna ziua, In data de 3 mai 2012 am facut un abonament de internet . La inceputul lunii august am vrut sa renunt la el. Am depus o cerere in acest sens pe data ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet wireless mishu83 mishu83 Mi-am facut contract pentru internet cu Zapp(Cosmote) acum 2 luni pe perioada de 24 luni. As dorii sa stiu daca cu noua lege (de reziliere a contractelor ... (vezi toată discuția)