avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizarea cheltuielilor de incalzire
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizarea cheltuielilor de incalzire

Buna ziua, comitetul executiv al asociatiei a hotarat ca, pentru apartamentele care au scos fereastra si usa aferenta intre camera si balcon( evident balconul fiind inchis), transformand practic balconul in " suprafata utila" dar, care nu este prevazuta in acte, sa se puna in plus la calculul caldurii suprafata de 10 mp a balconului. Este legala o asemenea hotarare, atata vreme cat suprafata utila este stabilita prin planul apartamentului care nu include si balconul ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:42, 3 Septembrie 2013
Da, este o hotarare legala.
Suprafata utila este cea reala si nu cea inscrisa in acte. Cei care si-au marit suprafata utila prin inchiderea balconului si desfiintarea peretelui trebuie sa intre in legalitate in sensul ca trebuie sa-si refaca masuratorile cu ajutorului unui specialist in cadastru...
Baza legala de repartizare a cheltuielilor in functie de suprafata utila reala o gasim in HG 1588/2007:
Art. 45. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.
Art. 46. -
(1) Suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi cota-parte indiviză de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, după caz, contractul de vânzare-cumpărare, fişa cadastrală, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire şi contractul de schimb sau contractul de donaţie şi/sau cele determinate pe bază de măsurători şi înscrise într-o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară competent.
(2) În cazul în care suma cotelor-părţi indivize din actele de proprietate, care sunt fracţiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din clădirea/blocul care constituie condominiul, nu este egală cu 100, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari solicită întocmirea unei noi documentaţii cadastrale, prin punerea la dispoziţie a cărţii tehnice a imobilului şi cu respectarea prevederilor în vigoare cu privire la autorizarea, calitatea şi siguranţa construcţiilor.
(3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau a spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominiu.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am închis balconul cu termopan și am montat un calorifer în dormitorul care acum este mai mare. e normal să plătesc mai mult la căldură? Miroiu ioana Miroiu ioana Am renovat apartamentul si am desfiintat geamul si usa dinspre balcon,am inchis balconul cu termopan si am montat tot un calorifer in dormitorul care acum ... (vezi toată discuția)
Cum calculez caldura la un apartament cu radiatoare motate in balcoane? papiotta papiotta Buna ziua. Intrebarea mea este identica cu cea din titlu. Care ar fi formula de calcul si baza legala a acesteia. Mentionez ca blocul are 40 de aprtamente ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere apartament ane mari ane mari Buna ziua, Acum ceva timp am pus termopane la bolconul unuia din dormitoare, l-am izolat pe interior si am desfiintat usa si geamul balconului initial. Acum ... (vezi toată discuția)