avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Probleme Insolventa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Probleme Insolventa

Buna ziua,

Am o firma infiintata in mai 2005 care a functionat efectiv pana in mai 2007. Apoi datorita unor neintelegeri intre asociati (am fost 3 asociati, parti egale, 3 administratori) am lasat firma in aer, fara sa depunem actele aferente si fara activitate. Intre timp firma a intrat automat in insolventa si a primit un lichidator din oficiu. Vreau sa o inchid definitiv, dar ma lovesc de urmatoarea problema. Unul din administratori, cu o parte consistenta din actele pe 2007 nu colaboreaza si situatia financiara nu poate fi stabilita. El spune ca nu gaseste actele. Avem cum sa inchidem firma fara colaborarea lui si fara actele lipsa aferente? Vorbim de cateva luni acte lipsa.

Va multumesc,

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:52, 3 Septembrie 2013
1) Ati primit solicitare de la lichidator sa depuneti actele din 2007?
Azi suntem in 2013 si de obicei (99%) din cazuri lichidatorul cere actele pe ultimii 3 ani.
Oricum, ca respectivul administrator va da sau nu actele, dvoastra dati o declaratie /nota in doua exemplare (unul la dvoastra) catre lichidator prin care mentionati situatia existenta, unde va sunt actele si va declarati disponibilitatea de a colabora cu lichidatorul etc (asta o sa va ajute eventual in instanta, daca se va pune problema atragerii raspunderii administratorilor). Incercati sa va puneti la adapost din timp, caci in instanta se practica in cazul pluralitatii de administratori, atragerea raspunderii in solidar a acestora, ceea ce ar fi grav.
2) Daca se va pune problema unui control de la fisc si actele sunt pierdute/distruse, vi se va da masura : refacerea actelor in 30 zile. Asta, dupa noua lege, daca nu este indeplinita in termenul legal, reprezinta infractiune si atentie se pedepseste doar cu inchisoare, caci amenda penala (cum era pana acum) a fost scoasa.
Avand in vedere cele de mai sus, este si logic si de bun simt ca respectivul administrator sa colaboreze atat cu dvoastra, cat si cu lichidatorul sa nu se ajunga acolo.

P.S. Avem cum sa inchidem firma fara colaborarea lui si fara actele lipsa aferente?
Dpmdv, da puteti inchide firma si fara acele acte din 2007, cu conditia sa colaborati cu lichidatorul si sa nu aveti cine stie ce datorii mari acumulate.
Am primit solicitare, din pacate nu i-am dat curs. Firma a functionat doar 2 ani efectiv, acte sunt pentru o parte mica din aceasta perioada. In caz de control de la fisc cum pot cere refacerea actelor? cand mie imi lipsesc luni intregi (intr-o luna normala aveam cam 10 facturi emise). Mai ales ca vorbim de acte de acum 6 ani. Daca este posibila o reconstituire ii dau curs, dar nu as putea recupera prea mult. Cel mult o parte din facturile de intrare.

Va multumesc pentru interes,
Primul si cel mai important este sa colaborati cu lichidatorul. Domnia sa, conduce procedura, intocmeste rapoartele pe baza carora se hotaraste in instanta.
Atentie, in 90% din situatiile in care nu se da curs solicitarii lichidatorului, administratorilor li se atrage raspunderea. Va treziti cu executorul la usa si nu o sa stiti de ce? In plus, va mai expira si termenul de recurs si hotararea ramane batuta in cuie.

dinuconstantin a scris:
In caz de control de la fisc cum pot cere refacerea actelor?

Simplu, scurt si la obiect. Refaceti actele contabile. Nu ii intereseaza pe ei, cum indepliniti masura. Este obligatia administratorului sa tina, pastreze si arhiveze (5, 10, 50 ani actele, dupa caz).
Ultima modificare: Marți, 3 Septembrie 2013
trandafir2, moderator
Raspunderea mi se va atrage pe parte civila in cel mai rau caz. Am inteles asta
Pe partea penala cum ma pot pune la adapost de pierderea/distrugerea actelor de catre coadministratorul meu? O refacere partiala poate fi acceptata de catre organele de control?

Va multumesc,
dinuconstantin a scris:
Pe partea penala cum ma pot pune la adapost de pierderea/distrugerea actelor de catre coadministratorul meu? O refacere partiala poate fi acceptata de catre organele de control?

V-am spus:
trandafir2 a scris:

Primul si cel mai important este sa colaborati cu lichidatorul. Domnia sa, conduce procedura, intocmeste rapoartele pe baza carora se hotaraste in instanta.

Colaborati cu lichidatorul si sunt mari sanse sa nu se ajunga la ce e mai rau.
Ganditi-va in ce situatie este pus si cum gandeste si actioneaza un practician in insolventa (lichidator), care este ignorat si nu i se raspunde la corespondenta si solicitari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces faliment si proces raspundere patrimoniala CristescuD CristescuD Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca mai pot face/spune ceva la termen in dosarul de raspundere patrimoniala. Lichidatorul a cerut instantei sa amane ... (vezi toată discuția)
Plângere împotriva lichidator. Lpiotelu Lpiotelu Pe scurt :Am o societate comercială are a intrat in insolventa.INainte de a intra in insolventa am câștigat in instanța restituirea unei taxe de ... (vezi toată discuția)
Insolventa fara documente clare .... anca-rares anca-rares buna ziua ,e Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema : sunt contabil si am fost intrebata de un potential client care este in ... (vezi toată discuția)