avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare activitate firma cu salariati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare activitate firma cu salariati

Buna ziua,angajatorul meu a inchis punctul de lucru unde imi desfasuram activitatea,acum doua luni ,fara a-mi elibera nici un act si fara sa imi plateasca salariul ,practic eu sunt angajata si in momentul de fata.Acum face presiuni asupra mea sa imi dau demisia,pe motiv ca el suspenda activitatea firmei si eu voi ramane angajata pe firma.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Poate suspenda activitatea firmei cu salariati?
2.Daca doreste sa inchida firma,se poate fara a fi semnate statele de plata de catre salariati?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 20 Martie 2020
1. Se poate suspenda activitatea firmei dar in acest caz trebuie sa va concedieze respectand prevederile din Codul muncii: sa va acorde preaviz si sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului).

2. In acest fel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

3. Daca demisionati sau incetati contractul individual de munca (CIM) cu acordul partilor nu veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

4. La data incetarii CIM (indiferent in ce mod se face asta) angajatorul este obligat sa va plateasca toate drepturile banesti cuvenite pana la acea data (inclusiv compensarea in bani a concediului de odihna cuvenit si neefectuat la data incetarii CIM).

5. - Nu semnati nimic la presiunea angajatorului.
- Daca aveti probleme cu angajatorul sesizati mai intai ITM.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
dey_23 a scris:

...
1.Poate suspenda activitatea firmei cu salariati?
2.Daca doreste sa inchida firma,se poate fara a fi semnate statele de plata de catre salariati?



1. Atata timp cat legea nu-i interzice, poate suspenda activitatea societatii chiar daca are salariati. acestora li se va inceya c.i.m., conform dispozitiilor Codului Muncii.

2. Da, se poate inchide firma fara a fi semnate statele de plata.Astfel, in contabilitatea societatii dvs trebuie sa apareti cu salariul neluat/neridicat.

3. Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Buna ziua!! Momentan sant in indemnizație crestere copil,dar vreau sa ma întorc la locul de munca mai devreme cu 60 de zile pt.a beneficia de stimulentul de insertie.copilul face luna aceasta pe 30, 1 an si 10 luni.dar angajatorul mi a spus ca nu ma mai primeste inapoi,dar totusi sa fac cererea de reincepere a activității. Acum m a sunat si mi a spus ca datorita stării de urgență firma isi suspenda activitatea...Si eu trebuie sa mi dau demisia. Si eu acum nu stiu cum ar trebui să procedez . Multumesc mult!
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa va ofere un alt loc de munca echivalent.

3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

In speta, lasati angajatorul sa decida dupa care dvs actionati in consecinta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc mihaela128 mihaela128 Buna ziua. As dori sa stiu daca dupa concediul postanatal trebuie sa stau 6 luni la servici sau pot sa intru in somaj imediat dupa concediu? Fima numai are ... (vezi toată discuția)
Reinceperea serviciului dupa concediu crestere copil petru3 petru3 Buna ziua, Va rog sa imi explicati pas cu pas ce ar trebui sa fac daca expira perioada de 2 ani de stat cu copilul si sunt in relatii f. rele cu ... (vezi toată discuția)
Incetare concediu crestere copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com De la firma mi s-a spus ca firma nu este inchisa ei doar si-au restrans activitatea si mi s-a spus ca dupa reluarea activitatii din concediu crestere copil am ... (vezi toată discuția)