avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare cetatean strain

Buna ziua,

As dori sa angajez un cetatean strain la societatea la care lucrez. Am urmat procedura obtinerii autorizatiei de munca.
Am inteles ca trebuie facuta o selectie la AMOFM Bucuresti si ca trebuie sa fie incadrat pe o functie pe care nu sunt someri romani.
Imi poate spune cineva care ar fi aceste functii?
Mentionez ca societatea se ocupa cu vanzarea de jucarii(comert) in magazin si online.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 4 Septembrie 2013
OUG nr.56/2007 prevede :
Art. 3
(1)Străinii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la angajatori care funcţionează în mod legal, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a)locurile de muncă vacante nu pot fi ocupate de cetăţeni români, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, precum şi de rezidenţi permanenţi pe teritoriul României;

b)îndeplinesc condiţiile speciale de pregătire profesională, experienţă în activitate şi autorizare, solicitate de angajator potrivit legislaţiei în vigoare;

c)fac dovada faptului că sunt apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activitatea respectivă şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României;

d)se încadrează în contingentul anual aprobat prin hotărâre a Guvernului;

e) angajatorii au achitate obligaţiile către bugetul de stat pe ultimul trimestru;

f)angajatorul să desfăşoare efectiv activitatea pentru care se solicită eliberarea autorizaţiei de muncă.

g)angajatorul să nu fi fost sancţionat anterior pentru muncă nedeclarată sau angajare ilegală.

(2) Prevederile alin. (1) lit. a) nu se aplică străinilor care îndeplinesc funcţia de administrator într-o societate comercială cu participare străină, în situaţia în care este o singură persoană numită în această funcţie, dacă străinul desfăşoară activitatea în calitate de sportiv profesionist, în condiţiile existenţei unei dovezi că a desfăşurat activitate similară în altă ţară, solicitanţilor autorizaţiei pentru lucrătorii sezonieri, solicitanţilor autorizaţiei de muncă nominale, pentru lucrătorii transfrontalieri, precum şi străinilor posesori ai unui permis de şedere în scop de studii.

Din practica judiciara:
Potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 56/2007 străinii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la angajatorii care funcţionează în mod legal, cu îndeplinirea cumulativă a mai multor condiţii, prima dintre acestea fiind aceea ca locurile de muncă vacante să nu poată fi ocupate de cetăţenii români, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind spaţiul Economic European, precum şi rezidenţii permanenţi pe teritoriul României.

Faptul că în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă există un număr de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, ce corespund cerinţelor unui post vacant, nu constituie un argument suficient pentru a justifica refuzul autorităţii competente de a elibera autorizaţie de muncă pentru un cetăţean străin din afara spaţiului comunitar, în situaţia în care deşi ofertantul a respectat dispoziţiile legale prin efectuarea procedurii de publicitate pentru postul respectiv, nu au existat solicitări pentru oferta sa şi nu a putut angaja nicio persoană aparţinând uneia din categoriile avute în vedere de art. 3 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 56/2007.
(ICCJ, Secţia Contencios administrativ şi fiscal, decizia 148 din 19 ianuarie 2010, [ link extern ] )
Multumesc pentru detalii.

Din pacate, timpul pierdut in instanta nu avantajeaza nici firma, nici cetateanul.
Sunt convins ca o asemenea procedura ar avea castig de cauza in instanta, dar stiu din surse sigure, ca cei de la Oficiul Roman pentru Imigrari nu vor acorda autorizatie de munca daca pe functia respectiva sunt inregistrati someri romani.


De aceea, revin cu intrebarea initiala...

Exista functii pe care nu sunt inregistrati someri, la nivel de Bucuresti?
Probabil ca da. Intrebati la AMOFM Bucuresti sau verificati pe site-ul lor.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare cetatean mexican MICOLIS MICOLIS Bună ziua, am nevoie de ajutor urgent.... Un SRL cu sediu şi punct de lucru în Bucureşti, vrea să angajeze un cetăţean mexican, cu domiciliul în Mexic ... (vezi toată discuția)
Angajare strain de catre cetatean roman adita74 adita74 Credeti ca un cetatean roman, persoana fizica, poate angaja o persoana sa spunem din China in baza unui contract individual de munca pentru prestarea unor ... (vezi toată discuția)
Angajare strain rezident lisu lisu Gasisem la un moment dat pe site urmatorul articol: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_6842/Modificarile/legislative/de/la/1/ianuarie/2007.html , de ... (vezi toată discuția)