avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor

Am un copil de 13 ani jumate dat spre crestere si educare printr-o sentinta de divort(definitiva si irevocabila de 10 ani). As dori sa imi spuneti care sunt conditiile legale prin care tatal sau il poate lua la el. Mentionez ca sunt cadru didactic, nu am vicii, sunt o persoana morala si echilibrata, consider ca nu sunt un parinte denaturat, si nu doresc ca fiul meu sa locuiasca cu tatal sau, desi copilul isi doreste. Tatal se bazeaza pe faptul ca, in cazuluni proces, judecatorul cere parerea minorului. Mentionez ca tatal are antecedente de probleme cu alcoolul si este o persoana violenta. Multumesc.
Tatal poate deschide o noua actiune pentru stabilirea domiciliului minorului la acesta.

Minorul avand peste 10 ani, va fi audiat de instanta si intrebat cu care dintre parinti doreste sa locuiasca.
In principiu, drepturile tatalui sunt cele stabilite prin hot definitiva de divort.

Este adevarat ca la acest moment - dat fiind ca a trecut timp de la pron acelei sentinte, ca legislatia s-a schimbat si ca minorul are o alta varsta, alte optiuni - tatal poate introduce o noua cerere de stabilire a locuintei la tata sau doar pt un program de vizitare mai amplu.

Pt stabilirea locuintei la el nu ne vom putea pronunta fara sa cunoastem toate datele cazului si cererile ce se fac in dosar, va depinde si de probe, va fi ascultat si copilul, iat in final va aprecia instanta daca e cazul sa schimbe locuinta minorului, daca tatal poate asigura o locuinta corespunzatoare, daca il poate supraveghea etc.

In privinta unui program de vizitare extins, in special ca minorul sa petreaca timp peste noapte cu tatal, aici s-ar putea sa aiba ceva mai multe sanse de castig. Incercati o rezolvare amiabila a situatiei, veti avea de castigat, nu mai treceti printr-un dosar si va sustineti si copilul.

Va trebui sa intelegeti si dorinta minorului de a-si petrece timp cu tatal, in fond are 2 parinti.
Tatal poate solicita un program de vizitare cu luarea minorului la domiciliul sau de 2 ori pe luna si o luna in vacanta de vara , 2 saptamani in vacanta de iarna . Schimbarea domiciliului minorului nu se face usor , trebuie sa existe motive intemeiate care sa fi condus la schimbarea situatiei initiale avute in vedere de instanta la incredintarea acestuia.
Tatal este sofer de camion, este plecat foarte mult timp din tara. Eu am propus ca fiul meu sa locuiasca in continuare cu mine, iar in perioada cat e tatal acasa, sa locuiasca la el. dar nu doreste asa, vrea sa stea copilul tot timpul cu el. in perioada cat e plecat, bunica paterna ar urma sa se ocupe de fiul meu.
iar tatal nu are o locuinta stabila. deocamdata adresa din buletin este la domiciuliul parintilor mei, el urmand probabil a locui in chirie.

[pentru a completa un mesaj, folositi functia editeaza, multumesc]
Ultima modificare: Miercuri, 4 Septembrie 2013
gi-jane2, moderator
Asa cum spuneam, tatal va trebui sa convinga cu probe solide instanta sa schimbe domiciliul minorului. Locuinta adecvata, persoana care sa il supravegheze, venituri etc...depinde si de varsta bunicilor paterni, daca tatal si bunicii au avut pana acum o relatie cu minorul...in final sa fie in interesul minorului.
Eu ma pot gandi ca minorul - aflat la varsta adolescentei - incearca sa scape de sub supravegherea mamei, banuind ca la tata si la bunicii in varsta nu va fi atat de mult supravegheat, constrans etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea domiciliului copilului la schimbarea domiciliului parintelui rezident redspike redspike Recasatoria poate fi un motiv intemeiat in fata instantei in vederea schimbarii domiciliului copilului in conditiile in care mama copilului este divortata si ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu minor ana_21crd ana_21crd In urma unui divort la notar, s-a hotarat ca eu sa raman parintele rezident. In vremea aceea adresa de pe buletin era cea a apartamentului pe care ulterior eu ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu, abandon copil minor rezultat dintr-o relatie nelegalizata. radubr radubr Am un nepot in varsta de un an rezultat dintr-o relatie nelegalizata dintre fiul meu si o fata . Cu acordul fiului meu, in urma cu doua saptamani ,mama si ... (vezi toată discuția)