avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire domiciliu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire domiciliu minor

Buna ziua. Avem o fetita de 6 ani iar noi vom divorta in curand. Ce sanse am ca domiciliul minorei sa fie la mine, tatal ei? Fetita umbla la gradinita in apropierea domiciliului actual si va incepe scoala tot in apropiere. Cu mama s-ar muta in alta parte al orasului. Mentionez ca nici eu si nici sotia nu avem antecedente de agresiune fizica/verbala, alcool, etc. Situatia noastra financiara este asemanatoare, amandoi suntem angajati. La domiciliul actual fetita are tot ce ii este necesar. Mama va incepe in curand o renovare al apartamentului parintilor ei, unde s-ar muta. Instanta ce ia in considerare in luarea deciziei? Ce intra in categoria "interesului suprem al copilului"? Multumesc
Cel mai recent răspuns: zooka , utilizator 12:16, 10 Septembrie 2013
Aveti sanse egale de a obtine domiciliul fetitei.
Interesul suprem al copilului nu este definit in legislatia romaneasca, este la latitudinea judecatorului.
Depinde la ce judecator nimeriti. Eu am nimerit la un complet care avantaja barbatii, in hotarare accepta toate cererile taticilor. Exista si extrema cealalta, care considera ca locul copilului este langa mama, mai ales daca e si fetita.
In situatia descrisa de dvs., nu aveti nici un avantaj fata de mama, apropierea de gradinita, scoala e relativa-si unde se muta mama sunt gradinite, scoli... Fetita e prea mica sa fie audiata, cred ca ea va vrea pe amandoi. Oricum, ea va suferi.
Eegula instituita prin Codul Civil este ca , dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti.

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copiilor, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

La stabilirea masurii de exercitare a autoritatii parintesti si a stabilirii locuintei copilului, instanta are in vedere interesul superior al acestuia, notiune care vizeaza un intreg context situational, respectiv imprejurarile privind varsta si sexul copilului , opiniile si preferintele copilului, relatia dintre copil si fiecare dintre cei doi parinti, posibilitatile materiale si moralitatea parintilor.

In procesul de exercitare a autoritatii parinteasti va trebui sa dovediti faptul ca le puteti oferi copiilor dvs. toate conditiile necesare dezvoltarii corespunzatoare sub aspect material, moral si afectiv.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepuri parintesti christian85 christian85 buna ziua..am si eu o problema care ma framanta am fost in concubinaj cu o fata din care rezulta un copil..intre timp ne-am ... (vezi toată discuția)
Custodie copil minor oanamaiu oanamaiu Buna ziua, Eu si sotul meu vom divorta, avem impreuna o fetita(4 ani), se pare ca nu putem ajunge la o intelegere de custodie comuna(cum as fi vrut eu) si ... (vezi toată discuția)
Cum sa castig custodia fetitei? ContSters269501 ContSters269501 Buna seara Sunt casatorita de 5 ani si am o fetita de 5 ani. As vrea sa divortez pentru ca nu ne mai intelegem de foarte mult timp cu sotul meu si avem ... (vezi toată discuția)