avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepuri parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepuri parintesti

buna ziua..am si eu o problema care ma framanta
am fost in concubinaj cu o fata din care rezulta un copil..intre timp ne-am despartit.copilul este trecut in cercificatul de nastere pe numele meu si se afla la ea
tipa nu mai imi da voie sa iau contactul cu ea si nici cu copilul desi imi doresc foarte mult..ce drepturi am si cum imi pot vedea copilul ?
Autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti.

Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copiilor, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.

La stabilirea masurii de exercitare a autoritatii parintesti si a stabilirii locuintei copilului, instanta are in vedere interesul superior al acestuia, notiune care vizeaza un intreg context situational, respectiv imprejurarile privind varsta si sexul copilului , opiniile si preferintele copilului, relatia dintre copil si fiecare dintre cei doi parinti, posibilitatile materiale si moralitatea parintilor.

De asemenea, va fi stabilit un program de vizitare .

Partile pot incheia o tranzactie, prin care sa se consfinteasca intelegerea partilor.

Tranzactia poate fi redactata de catre avocat, instanta de judecata va lua act de intelegerea celor impricinati.

Instanta de judecata va putea incuviinta un program de vizitare, in anumite intervale de timp, avand in vedere varsta frageda a copilului, cat si interesul superior al acestuia .

In procesul de exercitare a autoritatii parinteasti va trebui sa dovediti faptul ca ii puteti oferi copilului dvs. toate conditiile necesare dezvoltarii corespunzatoare sub aspect material, moral si afectiv.

Succes.
Aveti dreptul sa va implicati in cresterea si educatia copilului dar aveti si obligatii de intretinere a acestuia. Asadar luati legatura cu mama si explicati-i aceste aspecte. Daca isi mentine pozitia rigida, contactati-o prin intermediul unui mediator si daca nu rezolvati problema amiabil va trebui sa va adresati instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

stabilire program vizitare minor matildamihai matildamihai Divortat,custodia copilului acordata sotiei,sotia recasatorita cu un roman,plecata in Germania cu copilul fara acordul meu.In Romania la divort nu mi s-a ... (vezi toată discuția)
Stabilire domiciliu minor zooka zooka Buna ziua. Avem o fetita de 6 ani iar noi vom divorta in curand. Ce sanse am ca domiciliul minorei sa fie la mine, tatal ei? Fetita umbla la gradinita in ... (vezi toată discuția)
Familie, exercitare autoritate parinteasca in comun teodosie113 teodosie113 Buna seara!In urma divortului meu copiii sunt cu domiciliul la mine si autoritatea parinteasca comuna cu dreptul fostului sot de a pastra legaturi personale cu ... (vezi toată discuția)