Ok, inainte sa va grabiti cu raspunsuri va rog sa cititi atenti pana la capat.
In speta, este vorba despre un vecin de-al meu.
El are un cal, tine foarte la dansul... si calul la el.
A venit un alt consatean si din razbunare l-a lovit pe vecinul meu cu o bota in cap. Incidentul a fost vazut de catre mine, de catre fiica respectivului si decatre nepoata sa (e minora, cred ca are maxim 14 ani?!) ... si de catre animalul respectivului.
Calul, (mi-a zis medicul veterinar ca multi dintre ei, in cazul unor incidente se pot comporta ca niste caini), a rupt sfoara cu care era legat de copac, a calcat galetile, a rupt efectiv gardul (a pasit efectiv peste tot cu picioarele), si l-a luat la bataie pe agresor... primul... si singurul.
Eu cu cele doua fete, am incercat sa-l imobilizam, l-am prins de picioarele din fata,dar si sa il tot lovea cu copita peste fata.
In fine, din cauza urletelor au venit si alti vecini, si cam cu ajutorul a 20 de oameni am reusit sa legam calul cu o funie din fier (din aia cum se tracteaza masinile)...
Calul nu a lovit pe nimeni altcineva, putea usor sa ma accidenteze pe mine sau pe fete, caci am ajuns efectiv sub el, insa efectiv vroia sa-l omoare pe ala. Ma ridica cu piciorul lui si ii mai tragea o copita in cap la ala..
Am sunat la 112 (mai multi dintre noi, sa nu creada cumva ca glumim), a venit salvarea, politia... Politia a constatat cele intamplate, a vazut galetile calcate, gardul daramat,etc. Ne-a luat si declaratie, mie si la fetele lui ala...
Si vecinul a fost dus la spital, dar e ok... are o lovitura minora, desi era tot sange in seara aia..are 3 zile IML.
Dar.. ala lovit de cal... e foarte rau. Nu are nimic la cap, coloana, insa nu stiu cum a cazut, fost lovit ca a trebuit sa fie operat la matze.Am inteles ca in loc de 5-7 metri de matze, va avea doar 1 metru ? Sau ceva genul... in fine 90 zile IML :(
Eu si ceilalti vecini au vazut doar cand calul l-a lovit in cap si in spate, asa am si scris toti in declaratie.
Eu, vecinul, agresorul, si cele doua fete... ni s-a luat declaratii separate, iar vecinii doar au fost pusi sa semneze ca un fel de declaratie colectiva.
Cred ca are procese verbelae de constatare? Au valoare in stante?
Paote vecinul meu pati ceva?
Idiotul care l-a lovit cu bota in cap...e un gunoi. SI-a batut femeia pana l=-a parasit, copii l-au parasit si ei din cauza asta. A mai avut probleme el. Insa toate prostiile care le- afacut sunt dinn ani 80 si 90 ... acuma e batran..are vreo 55-60 de ani ..
Calului i s-a luat declaratie? Poate avea ceva de declarat, cum ca a vrut sa isi apere stapanul de agresiunea celuilalt!
Pentru ca exista declaratii din partea martorilor nu cred ca vecinul va putea fi acuzat de ceva, calul era legat, agresorul era cealalalta persoana.
Eu zic ca agresorul a avut noroc ca calul nu a fost elefant. Atunci cred ca depasea 90 de zile IML.
Nu este o poveste de film, sunt convins ca relatarea este adevarata.
Caii au o 'relatie" speciala cu oamenii, ca si in cazul cainilor isi apara stapanii.
In fapt, orice animal care este ingrijit de un om si caruia i se arata afectiune se ataseaza de om. Daca este agresat raspunde cu aceeasi moneda.
Proprietarul animalului,raspunde in fata legii pentru prejudiciile/daunele cauzate de animal
Ramane ca autoritatea competenta in solutionare sa cerceteze speta si coroborat cu probele si declaratiile martorilor sa se pronunte,daca animalul nu a fost provocat,
circumstante
Este speta delicat de solutionat,mai ales daca partile responsabile nu acorda importanta cuvenita asupra laturii subiective...pe care autorul topicului pune atata importanta
La asta ma gandeam si eu inocenta... cazuri cand un caine musca pe cineva... chiar daca nu raspunzi penal, raspunzi pe latura civila...mai ales deoarece, conform legii, esti responsabil pt. actiunile animalului.... procurorul putea zice ca trebuia legat mai bine,etc...