avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Proprietate in devalmasie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Proprietate in devalmasie

Am depus actele la notar pentru cumpararea unei case, cu terenul aferent. Proprietatea este in devalmasie, iar cadastru nu exista intrucat terenul se afla intr-o zona care nu a fost colectivizata si care nu are datele actualizate. Proprietarul zice ca el a fost intotdeuana acolo recunoscut in fapt ca unic proprietar, iar rudele lui nu par a fi interesate de loc (sau nu sunt in cunostinta de drepturile lor acolo).

Care sunt caile pentru a ajunge in proprietatea deplina a terenului?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
cocoon, utilizator
Cel mai recent răspuns: cocoon , utilizator 12:57, 3 Februarie 2014
fara cte de proprietate cert, nu veti putea face intabulare. fara intabulare nu sunteti propietar. daca vreti neaparat sa cumparati trebuie intei sa faceti acte de propietate ( daca nu au doar prin instanta, uzucapinue) abea apoi puteti face actele
Chiar daca proprietarul ar avea toate actele in regula sau chiar daca si ceilalti coproprietari (daca este in devalmasie) ar da semnatura la vanzare, tot nu ati putea sa perfectati formele autentificate la notar pentru ca nu aveti cadastru.
Puteti sa intocmiti insa la notar un precontract, iar ulterior sa intentati in instanta actiune in constatare, iar instanta va da o hotarare care va tine loc de act autentic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Va multumesc pentru raspuns!

Proprietarul de la care cumparam, are mostenire in devalmasie de la bunic, pe aceasta urmand sa o vanda catre mine. Pot si eu sa initiez procedurile de uzucapiune sau doar mostenitorul?

In zone necolectivizate nu exista acte de cadastru.

@Procmarci,
terenul se afla intr-o zona in care majoritatea proprietarilor nu au clarificata situatia cadastrala. Eu, pentru incheierea actelor de vanzare cumparare am facut masuratorile, documente topografice ( presupun ca acesta este cadastrul ??) si notarul a acceptat dosarul de vanzare cumparare, ca fiind ok, urmand a-l semna zilele urmatoare.

Pe mine ma intereseaza siguranta vanzarii, a partilor care imi revin prin cumparare, si, caile de a iesi din devalmasie.

Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
Adriantot, moderator
Nu mai aveti ce probleme sa va puneti, atata timp cat notarul va intocmi un contract de vanzare-cumpararae autentificat, stie el ce face, adica sunt toate actele in regula.
Din acel moment sunteti proprietar, nu mai aveti treaba dvs. cu devalmasia vanzatorului, deoarece prin contract vi se face translatia dreptului de proprietate.
Altfel, daca notarul refuza intocmirea actelor, procedati cum v-am explicat mai inainte, actiune in instanta pentru constatarea dreptului de proprietate dupa intocmirea unui precontract, chiar daca nu aveti cadastru.

Revin cu o intrebare, inseamna atunci ca suntem proprietari potentiali pe intreaga proprietate, de ce stiam de la notar de cote indivize si parti care sa le revina si celorlati ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
cocoon, utilizator

Alte discuții în legătură

Cumparare casa cu teren fara cadastru si partial fara titlu de proprietate,fara cadastru dar cu succesiune valericamirea valericamirea Vreau sa cumpar o casa cu teren in bucuresti de la mostenitor, care are succesiune la notar , ca unicul mostenitor, dar nu are cadastru. Proprietatea a fost ... (vezi toată discuția)
Acte de proprietate ranah ranah BUNA SEARA, AM CUMPARAT UN TEREN ACUM 18 ANI, AM FACUT O CHITANTA DE MANA PENTRU VANZARE, AM PLATIT BANII DAR PRORPIETARUL(ACUM MORT) NU A MAI APUCAT SA FACA ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)