avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Schimbarea regimului contractului de credit imobiliar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Schimbarea regimului contractului de credit imobiliar

Am un contract de credit ipotecar pentru construirea unei locuinte prin ANL. Deoarece desfasurarea lucrarilor de constructii a devenit haotica (termenul de finalizare a fost depasit, calitatea lucrarilor punea in pericol siguranta constructiei, se faceau plati pentru lucari neefectuate) am solicitat si am obtinut preluarea casei in regie proprie.
ANL-ul a fost de acord cu preluarea casei in regie proprie dar banca a refuzat sa mai puna la dispozitie creditul. Mentionez ca acest contract de credit se supune unei conventii ANL/banca, conventie care prevede ca banii sint virati catre constructor printr-un mecanism controlat de ANL care verifica si avizeaza plata etc. In cadrul contractului nu se specifica nimic de regia proprie, motiv pentru care banca il considera desfiintat automat, odata cu preluarea in regie proprie.

Intrebare: Se supune actualul contract de credit Legii nr. 190/1999, art 10, alin. (2), respectiv: "In cazul in care lucrarile pentru care s-a acordat creditul ipotecar vor fi efectuate in regie proprie de catre beneficiarii acestuia, sumele de bani se vor transmite acestora conform unui plan de finantare stabilit prin contract. "? Deci este banca obligata sa mentina in vigoare contractul de credit si sa-l adaptam la conditiile actuale, de regie proprie?
Sau de fapt aceasta prevedere are alta tinta. Atunci reformulez: are voie banca sa acorde un credit si apoi sa-l blocheze pe motivul prezentat mai sus (trecerea la regie proprie)? Este bine cunoscuta ca multe banci acorda credite imobiliare standard sau in regie proprie, la alegere.

Va rog, daca aveti amabilitatea sa-mi raspundeti, sa-mi furnizati si un raspuns documentat juridic pe care sa-l pot folosi in discutie cu banca.

Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Septembrie 2013
ion minca, utilizator

Alte discuții în legătură

Termen de prescriere returnare subventie ion minca ion minca Am primit o subventie de la stat pentru construirea de locuinta prin credit ipotecar prin ANL cf. Ordonantei 59 din 23 mai 2002. Din anumite motive trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Procedura de atac a unei conventii ion minca ion minca Am o casa in constructie prin ANL pentru care am luat un credit de la o banca. Creditul a fost acordat conform unei conventii Banca/ANL. Datorita desfasurarii ... (vezi toată discuția)
Contract credite acordate de banca in baza codul-ui civil art. 942 ? mamalui matei mamalui matei Buna ziua, Am doua credite la aceeasi Banca din anul 2008.Evident ca nu se face nicaieri specificatia concreta ce tip de credite sunt dar unul este acordat ... (vezi toată discuția)