avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 398 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract credite acordate de Banca in baza Codul-ui ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract credite acordate de Banca in baza Codul-ui Civil art. 942 ?

Buna ziua,

Am doua credite la aceeasi Banca din anul 2008.Evident ca nu se face nicaieri specificatia concreta ce tip de credite sunt dar unul este acordat pentru achizitia unui imobil si este garantat cu ipoteca pe acel imobil iar celalalt este de nevoi personale cu ipoteca pe alt imobil.
Am depus notificare la banca prin care doresc eliminarea clauzelor abuzive din contracte argumentant cu legi si articole din acestea ca este vorba de credite care se supun legii Creditului ipotecar pentru investitii imobiliare.
Raspunsul bancii este evident evaziv si ambiguu . In cele din urma banca incearca sa isi justifice contractul prin faptul ca acesta nu se supune legii 190/1999 ci ca acestea sunt date in baza Codului Civil art. 942?! Mie imi este imposibil sa inteleg unde vrea sa ajunga prin raspunsul lor , juristii bancii respective! In contracte apare doar faptul ca , contractele se supun legii romane .
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in acest sens. Chiar e posibil ca o banca sa sustina ca un credit nu se supune legilor protectiei consumatyorului, legii bancare si legii care reglementeaza creditele garantate cu ipoteca si sa sustina ca doar art. 942 reglementeaza contractul? Ce sanse sunt intr-un eventul proces sa isi mai sustina aceasta afirmatie? Din cate m-am documentat sunt 2 legi mari care reglementeaza contractele de credit: creditul ipotecare pentru investitii imobiliare si legea creditelor de consum .
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
mamalui matei, utilizator
Cel mai recent răspuns: mamalui matei , utilizator 13:20, 19 Decembrie 2010
Buna ziua.
Va rog sa publicati raspunsul bancii cu datele anonimizate desigur.
Pentru a fi mai explicita voi veni cu pasaje din contract , untima notificare catre banca si evident pasajul din raspunsul bancii ce cuprinde justificarea bizara( din punctul meu de vedere).
Insusi titlul "Contract de credit nr._______ incheiat asrazi __________(data) intre:" e sugestiv!
Conform Contractului de credit nr. ___________ / ____.___.2008,
punctul
„ 1 . Suma totala si destinatia Facilitatii
Banca acorda imprumutantului un credit in valoare maxima de _____(____)EUR, numit in continuare Facilitate, ce va fi utilizat de catre imprumutat numai pentru: achizitionare apartament cu ____ camere,”
„situat (a) in Localitatea _____, in prezent proprietatea lui Xx si Xy”
Si punctul
„ 5.Garantiile constituite de catre imprumutant in favoarea Bancii
In vederea garantarii obligatiilor de plata ale imprumutantului ce decurg din prezenta Facilitate”
„ 5.1. ipoteca de rang intai constituita in favoarea Bancii asupra imobilului finantat prin prezenta Facilitate, imobilul finantat este descris in detaliu in Contractul de vanzare-cumparare cu garantie imobiliara sa in contractul de ipoteca , dupa caz. ”
„ 5.2 Imprumutantul va incheia o polita de asigurare tip”toate riscurile” avand ca obiect imobilul finantat prin prezenta Facilitate si va cesiona Bancii, ca beneficiaraa indemnizatiei de asigurare, toate drepturile rezultate din aceasta asigurare.”
acest tip de contract este un Contract de creditul ipotecar pentru investitii imobiliare
si am cerut punerea in legalitatea a conventiei de credit conform prevederilor legale : Legea nr. 190/1999 privind Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, OUG 201/2002 pentru modificarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare , Legea 34/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare, Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, Lege nr. 58/1998 Legea bancara, OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului. Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor, Codul Civil.
notificarea continua cu citate din legile enumerate mai sus , citate care reprezinta articolele ce stau la baza notificarii.
Totodata am specificat si
10.2 „ Legea aplicabila prezentului Contract este legea romana.” punct ce face referire la legislatie in contract.
Mai mult de atat , pe langa contracteke de credit mai am 2 contracte si anume Contract de vanzare - cumparare cu garantie ipotecara( pentru locuita ce face obiectul unui credit si un alt contract de garantie imobiliara ce face obiectul celuilalt contract de nevoi personale cu ipoteca unde eu apar ca si "imprumutant- debitor-ipotecar"(ub cel de garantie imobiliara) respectiv "debitor- ipotecar"( in cel de vanzare-cumparare)

Raspunsul bancii:
"va aducem la cunostinta faptul ca facilitatea de credit contractata de dvs in baza contractului de credit nr. ______/___in vederea achizitionarii imobilului situat un ___________, reprezinta o conventie civila, reglementata de prevederile Codului Civil art.942 si urmatoarele, neintrand sub incidenta prevederiloi legii 190/1990 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare."
api raspunsul face referire la calculul dobanzii care a fost stabilit in functie de indici doar de ei stiuti...:(.

PS
asa de bine cunosc legea ca in raspuns au "gresit" anul ... corect 190/1999 in raspuns apare 190/1990#-o

Va multumesc si astept cu interes lamuriri.
Ultima modificare: Duminică, 19 Decembrie 2010
mamalui matei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog frumos lamuriti-ma in aceasta problema. Nu stiu daca am notiunile corecte. Credit ipotecar = creditul contractat strici pentru cumpararea ... (vezi toată discuția)
Societate asigurare impusa de banca mihai69 mihai69 Buna ziua, as dori sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: -am un contract de credit cu ipoteca la o banca. a expirat asigurarea si nu am ... (vezi toată discuția)
Ipoteca constructie teren deja ipotecat Cristinika Cristinika Buna ziua dragi colegi, speta mea este urmatoarea: Banca are in garantie un teren cu constructie pe el. Ulterior s-a construit un P+1E. Banca si-a exprimat ... (vezi toată discuția)