Am mostenit de la tatal meu un apartament, am certificat de mostenitor in acest sens, fiind singurul copil sunt si mostenitor singular. Acum am aflat ca tatal meu a mai avut o suprafata de teren in indiviziune cu 2 frati ai lui. Cum pot "sa scap" de aceasta mostenire suplimentara intr-un mod cat mai simplu?
daca in cf de mostenitor este specificat decat apartamentul ca bun al defunctului si acum ati aflat de teren dar nu il doriti este f simplu lasati-l unchilor fara pretentii, pur si simplu.
Ca sa il "lase" unchilor chiar si fara pretentii in primul rand trebuie sa il "detina" in calitate de mostenitor. Apoi il poate dona unchilor fara nicio obligatie, cheltuielile privind aceasta tranzactie urmand sa fie suportate de acestia. Daca se doreste vanzarea cheltuielile sunt destul de mari, trebuie facut cadastrul daca nu este facut si apoi iesirea din indiviziune.
Donatia este cea mai simpla si ieftina metoda iar terenul ar ramane in "familie" daca @12mihaela nu este interesata de obtinerea de foloase de pe urma lui.
Nu puteţi scăpa de moştenirea suplimentară. Acceptînd succesiunea, v-aţi consolidat calitatea de moştenitor asupra întregului patrimoniu, chiar dacă la acel moment nu aţi cunoscut existenţa dreptului de proprietate asupra acelui teren.
Dar, neputînd scăpa de moştenirea suplimentară, nu înseamnă că nu puteţi scăpa de teren, acesta putînd fi atribuit celorlalţi coproprietari prin partaj. Sau, aşa cum sugera cyan, puteţi dona cota moştenită (cu menţiunea - şi aici am altă opinie decît cyan - că sunteţi coproprietar asupra acelei cote încă de la decesul tatălui dumneavoastră).
Dacă vreţi să scăpaţi de cheltuielile suplimentare, le puteţi sugera coproprietarilor să suporte ei acele cheltuieli (care privesc obţinerea certificatului suplimentar de moştenitor, întabularea şi celelalte) în schimbul terenului.
Pentru a dona aceasta cota, sau pentru "a scapa" de ea printr-un partaj nu trebuie sa faca mai intai certificat de mostenitor suplimentar? Exista vreo posibilitate fara acest act?
Pentru a dona, vinde, "scapa" de ceva trebuie in primul rand ca acel bun sa iti "apartina" printr-un document autentificat, act de v/c, titlu de proprietare, contract de donatie sau certificat de mostenitor.
NU poti dona, vinde, scapa de ceva ce nu iti apartine!