avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare mostenire suplimentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare mostenire suplimentara

Am mostenit de la tatal meu un apartament, am certificat de mostenitor in acest sens, fiind singurul copil sunt si mostenitor singular. Acum am aflat ca tatal meu a mai avut o suprafata de teren in indiviziune cu 2 frati ai lui. Cum pot "sa scap" de aceasta mostenire suplimentara intr-un mod cat mai simplu?
Cel mai recent răspuns: mihaelamariaana , utilizator 07:59, 11 Septembrie 2013
cyan a scris:

Pentru a dona, vinde, "scapa" de ceva trebuie in primul rand ca acel bun sa iti "apartina" printr-un document autentificat, act de v/c, titlu de proprietare, contract de donatie sau certificat de mostenitor.
NU poti dona, vinde, scapa de ceva ce nu iti apartine!

Acel bun aparţine moştenitorului de la data deschiderii succesiunii. Chiar dacă nu a obţinut vreun certificat suplimentar cu privire la acel bun.

Certificatul de moştenitor nu este nici act translativ, nici constitutiv de drepturi, neputînd constitui titlu de proprietate. El este doar un act doveditor, trecerea bunului în patrimoniul moştenitorului operînd prin faptul decesului autorului succesiunii. Nici măcar acceptarea succesiunii nu poate fi luată în calcul ca dată a dobîndirii bunului prin succesiune, ştiut fiind că acceptarea nu face decît să consolideze retroactiv (de la data decesului) dreptul moştenitorului asupra bunurilor din masa succesorală.

Lipsa certificatului şi neînscrierea dreptului în cartea funciară au, în schimb, un alt efect: imposibilitatea încheierii unor acte de dispoziţie cu privire la acel bun imobil.
Am inteles dar detinatorul poate transmite dreptul de proprietate catre altcineva fara acel document (supliment de certificat de mostenitor)?
Practic, ce document ii este necesar sa "scape" de teren?
De acord cu intrebarea de mai sus. Ce document si ce posibilitate ar avea sa "scape" de teren?
De acord cu intrebarea de mai sus. Ce document si posibillitate ar fi sa "scape" de teren?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, pot obține autorizația de construcție dacă vreau ... Florina112 Florina112 Bună ziua, pot obține autorizația de construcție dacă vreau să construiesc pe un teren care nu îmi aparține? Terenul a fost a străbunicii mele, ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala teodorudaniela teodorudaniela Buna seara! Tatal meu a murit acum 12 ani.Noi suntem 3 frati,iar mama traieste .Nu am facut masa succesorala dupa tata si nici nu stim exact ce bunuri a avut ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare teren Unchiul meu (fratele bunicii) a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru un teren, care la aceea data era proprietatea strabunicii(decedate) ptr. ca nu ... (vezi toată discuția)