Bună ziua!
Stimate Doamne,
Stimaţi Domni,
Am nevoie de câteva sfaturi punctuale, într-un litigiu de muncă.
Nu-mi permit consilierea privată, făcută de un avocat specializat.
Am fost de curând concediată, după proba de lucru şi după ce am lucrat fără a fi deloc plătită de angajator. Administratorul angajatorului meu, a amânat din zi în zi, semnarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Încercând să repet cererea mea, de a semna contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată, am devenit deranjantă, pentru strategia de personal, a angajatorului meu. Aşa se face că, după două săptămâni de lucru, patronul m-a concediat verbal şi, repet, nu mi-a plătit nici o zi lucrată şi nici ziua de probă.
Nu sunt interesată să mă mai întorc la acest angajator.
1)Am apelat la Inspecţia Teritorială de Muncă, care, în raspunsul trimis mie, arată:
"Din documentele prezentate de reprezentantul SC.............., s-a constatat că nu se face dovada existenţei raporturilor juridice de muncă între dumneavoastra şi societatea sus menţionată."
2)Am apelat la un mediator căruia angajatorul meu, prin administratorul legal, îi prezintă o altă versiune a situaţiei de fapt : "...vă comunicăm că între societatea noastră şi doamna...nu există nici un conflict. D-na... (eu: I.C.) a dat curs unei solicitări a societăţii de angajare personal şi a dat o probă de lucru la care, din păcate, nu a întrunit calităţile solicitate. Între societatea noastră si D-na I.C. nu există nici un angajament, iar orice solicitate materială a dânsei, este fără temei deoarece dânsa s-a aflat în perioada de probă conform CM" !
3)Angajatorul meu are sediul in comuna Corbeanca Ilfov, dar eu am lucrat la un punct de lucru al acestuia, în Bucuresti. Tot în Bucureşti locuiesc şi eu.
4)Pot dovedi cu martori şi să raspund la orice întrebare, legată de faptul că, am lucrat în folosul acestui angajator.
5)Trebuie să atac şi concedierea nelegală, sau în primul rând :
a) să dovedesc existenta raportului de muncă,
b) concedierea nelegală, neplata salariului meu şi
c) neplata impozitelor aferente acestor drepturi salariale
d) necompletarea carnetului de muncă ?
Am următoarele întrebări:
1) unde trebuie să depun cererea de litigiu de muncă ? O pot depune în Bucuresti, la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VIII-a din câte citesc pe avocatnet.ro ?
2) pot cere instanţei să oblige pe angajatorul meu, la plata drepturilor mele, salariale şi a impozitelor aferente lor, pe ce perioadă exactă ? - din ziua de probă, pană la ramânerea definitivă a hotărârii care se va da ?
3) despre vechimea în muncă, a mea/ cum pot face înscrierea vechimii mele, în Revisal ?
4) este suficientă hotărârea instanţei sau mai am nevoie de o adeverinţă dată de angajator ?
5) am nevoie să se emită şi un titlu executoriu, împotriva angajatorului meu, pentru a-l determina să-mi şi plătească salariul net ?
6) ce altceva mai pot cere/obţine în instanţă ?
7) în ce texte de lege pot înscrie fiecare intrebare de mai sus ?
Daca nu ati semnat c.i.m., atunci nu exista nici incetarea acestuia.
O actiune in instanta a dvs va trebuie sa cuprinda mai multe capete de cerere , printre care:
- constatarea faptului ca intre dvs si SC a existat un raport de munca
- recunoasterea perioadei lucrate ca si vechime in munca.
- obligarea SC la incheierea c.i.m. , la completarea si transmiterea acestuia in REVISAL
- plata drepturilor salariale si a contributiilor aferente
Actiunea se va depune la Tribunalul Bucuresti - Secţia a-VIII-a pentru Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale.
Art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
(4) Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
Art.41 C.mun.
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Art.166 C.mun.:
...
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Art.253 C.mun.
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
(2) In cazul in care angajatorul refuza sa il despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente.
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.
(1) Judecarea conflictelor de munca este de competenta instantelor judecatoresti, stabilite potrivit legii.
(2) Cererile referitoare la cauzele prevazute la alin. (1) se adreseaza instantei competente in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul.
(3) Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti.
Cererea se va depune la Tribunalul Bucuresti sau la Tribunalul Ilfov. Competenta teritoriala in materie de litigii de munca este o competenta alternativa.
Modificarea cererii de chemare in judecata se paote vface si ulterior depunerii acesteia, in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Cum actionez ?
chitoiu
Servus tuturor. Iata situatia : ...am actionat in judecata societatea la care am lucrat si fiind in prima ,,faza\\" am primit intampinare pe cale de exceptie. ... (vezi toată discuția)