avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cheltuieli de spitalizare in urma unui accident
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cheltuieli de spitalizare in urma unui accident

In urma unui accident rutier au fost spitalizate sotia 12 zile ,fiica si nora cate 11 zile ,autorul accidentului fiind fiul meu [derapare si izbire de un pom]. Au suferit operatii sotia [ruptura de ficat] si nora [ruptura de splina].Dupa mai mult timp [ma teptam de fapt] mi-a sosit de la spital o instiintare cu cheltuielile de spitalizare.
Ce m-a bagat in panica nu e faptul ca a venit aceasta instiintare ci valoarea ei-peste 13.000 roni.
Avand in vedere veniturile reduse mult ale familiei [sotia nu a mai lucrat dupa accident,copii nu au un serviciu stabil iar fiica este studenta ] ma intreb cum naiba o sa platesc suma asta colosala financiar vorbind
. Orice sfat cu referire la scaderea acestei sume este binevenit
Cel mai recent răspuns: yvar2005 , utilizator 19:22, 22 Septembrie 2013
Daca aveati RCA, adresati-va asiguratorului sa achite costurile de la spital si sa cereti si despagubiri pt. vatamarea membrilor familiei dvs. Paralel, solicitati lamuriri suplimentare asupra acestor costuri, intrucat daca nu exista asigurare, va trebui sa achitati acele costuri.
Asiguratorul RCA va acoperi cheltuielile de spitalizare pentru persoanele din vehicul cu exceptia celui vinovat de producerea accidentului. Trebuie deschis dosar de dauna la asigurator.
sdianaviolina a scris:

Daca aveati RCA, adresati-va asiguratorului sa achite costurile de la spital si sa cereti si despagubiri pt. vatamarea membrilor familiei dvs. Paralel, solicitati lamuriri suplimentare asupra acestor costuri, intrucat daca nu exista asigurare, va trebui sa achitati acele costuri.


Din pacate,nu avea...
cel mai bine e sa platiti retroactiv asigurarea medicala la CNAS pentru fiecare membru al familiei si cu adeverintele respective mergeti la spital. E in jur de 3 mil.. / persoana, scapati mai ieftin asa. Cel mai bine e sa mergeti la CNAS din judetul dvs si sa va interesati cam cat ar costa sa-i asigurati pe toti medical si atunci scapati de plata spitalizarii de 10 ori mai ieftin.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
ContSters297278, utilizator
In cazul accidentelor de circulatie plata spitalizarii nu se face prin asigurarile de sanatate ci de catre cel considerat vinovat de producerea accidentului.

Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:
Art. 313
(1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instantelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.
(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţă medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar Casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuala această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de Casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Alte discuții în legătură

Art 313 l95/2006 Ioanastt Ioanastt Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare ... (vezi toată discuția)
Victima unui accident rutier, obligata sa plateasca spitalizarea desi este asigurata geolivbv geolivbv Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Anul trecut, in luna august, am avut un accident auto. Pe scurt: un sofer baut a taiat o curba si a intrat in masina ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu autovatamare, plata spitalizarii ovvy18 ovvy18 Buna ziua...am si eu o mica dilema..prin luna iulie a acestui an am avut un mic accident de circulatie, mai exact am cazut cu un moto-scuter,in urma cazaturii ... (vezi toată discuția)