avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz CIM

Buna ziua
As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca si angajat in urmatoarea situatie .
Un angajat in functia de sef echipa a facut o cerere de demisie cu acordul partilor,iar societatea nu este de acord cu desfacerea cim-ului si l-au instiintat printr-o notificare ca trebuie sa stea in preaviz 45 de zile.Se poate considera functia de sef echipa,functie de conducere?Este obligat,el,ca si angajat sa stea in preaviz si daca nu doreste sa stea in preaviz, societatea are dreptul sa-I inchida cim-ul disciplinar sau nu se poate desface un cim atat de usor?
Pe langa situatia preavizului,salariatul este obligat sa semneze un act aditional de micsorare de salariu,pe motivul angajatorului ca se va reastrange activitatea sau acest act il semneaza doar daca doreste?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:39, 9 Septembrie 2013
1. Demisie cu acordul partilor nu exista. Legea prevede incetarea c.i.m. prin demisie cu sau fara preaviz.

2. Potrivit art.81 (4) C.mun.: Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

3. Conform art.277 (1) C.mun. functiile de conducere sunt cele definite prin lege sau prin reglementari interne ale angajatorului.

4. Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.

5. Salariatul nu este obligat sa semneze acel act aditional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz MOKUSKA MOKUSKA In contractul de munca am trecuta perioada de preaviz de 30 de zile din care eu pot sa ma mai prezint la locul de munca doar 19. Am nevoie de acordul ... (vezi toată discuția)
Functie de conducere sau de executie ? adrian_tm adrian_tm Am si eu o nelamurire. Prietena mea lucreaza la o firma si ar vrea sa-si dea demisia doar ca nu stie ce perioada ar trebui sa stea in preaviz. Este angajata in ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? cum identific daca am o functie de executie sau de conducere? diana_ro diana_ro Buna ziua, Din Codul muncii: Art. 81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut ... (vezi toată discuția)