buna ziua, suntem o familie (2 membriii si un copil ), care a locuit aproximativ 10 ani intr-un imobil cu parintii, mai exact intr-un demisol /(ei la parter), o fosta pivnita pe care cu eforturi proprii am transformat-o intr-un ap de 2 camere foarte dragut. Noi vara avem activitati artistice pe litoral si cand ne-am intors am gasit yala schimbata, pe motiv sa ne mutam ca vor sa inchiriereze. Desi e dificil s-o iei de la capat cu un copil mic, ne-am supus dorintei, dar nu vor sa ne dea nici bunurile achizitionate de noi. Am incercat cu o plangere amiabila, in urma careia la politie au spus ca vor colabora, dar a trecut un an si nimic... ne-au dat doar o parte din haine. Cum putem proceda pentru a ne recupera bunurile? Pe o parte din ele avem inca facturile, dar in 10 ani se strang multe "nimicuri" pentru care nu avem dovezi ca ne apartin sau lucrurile gen cadouri ale micutei, de nunta etc, ca nimeni nu s-a gandit ca se va ajunge aici, desi nu era o atmosfera minunata ... zilnic erau discutii ca ne-au oferit un spatiu de locuit. Iar de vreun contract in care sa se dovedeasca ca am platit utilitati sau am amenajat spatiul nici vorba...cine face contract cu parintii??? Ne poate ajuta cineva cu un raspuns, exista o rezolvare in aceasta situatie? Multumim anticipat!
După ce a-ți depus plângerea la poliție de ce a-ți așteptat un an? Proveniența bunurilor poate fi dovedită și prin martori. Dacă spuneți că sunt cadouri atunci cei care vi le-au dat pot să confirme acest lucru, iar părinții sunt obligați să vi le dea, dacă nu se consideră furt conform art.210 din Codul Penal, adică pe înțelesul dvs. furt între rude și puteți să depuneți plângere ori la secția de poliție de care aparțineți ori la Parchetul de care aparțineți, dar trebuie să dovediți proveniența bunurilor pe care le revendicați
Plangerea e prealabila pe art 210, asa ca nu mai pot depune plangere pt furt intre rude pt ca plangerea nu trebuie sa depaseasca 2 luni de la cand ati stiut faptuitorul. Oricum era mai potrivit la vremea respectiva o plangere pe art 213, nu pe 210.
Daca ati depus plangere atunci si nu ati retras-o, mai mergeti la politie si spuneti ca inca nu v-ati inteles.
Daca ati retras plangerea, nu va ramane decat o actiune in revendicare in instanta civila sau in pretentii, dupa caz.