avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca al rezidentului in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca al rezidentului in Romania

Buna ziua!
Sint casatorita cu un cetatean strain, rezident in Romania.L-am inscris la fortele de munca, a primit repartitii, dar oficiul de imigrari sustine ca dreptul la munca, e dependent de articolul 333, care stipuleaza cunoasterea limbii romane.Sotul studiaza limba romana , si o invata, normal ca nu e roman sa fie fluent, dar de aici pina la refuzul dreptului la munca pe baza acestiu minunat articol, ..............Ceva este in neregula.De altfel, l-am inscris si la niste cursuri de romana, platite de ISJ, dar mi-au spus ca e strict pentru managerii ( turci)......ai fabricii cutare... curs gratuit, platit de statul roman.Cu alte cuvinte, pe taxele si impozitele mele, fac cursuri de romana tot patronii turci, iar barbatul meu nu poate, pentru ca e sarac, si corect.
In fine..., intrebarea mea este ce fel de drept la munca au rezidentii romani , sau daca exista acesta , sau doar ofiterii de la imigrari decid cine are dreptul si cine nu sa muncesca aici?
Cel mai recent răspuns: danielaone , utilizator 10:13, 22 Martie 2009
Ordonanţa de urgenţǎ nr. 56/2007 privind încadrarea în muncǎ şi detaşarea străinilor pe teritoriul României prevede cǎ în conformitate cu art. 3, strǎinii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României la angajatori care funcţionează în mod legal, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) locurile de muncă vacante nu pot fi ocupate de cetăţeni români, ai altor state membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European, precum şi de rezidenţi permanenţi pe teritoriul României. Aceste dispoziţii nu se aplică străinilor care îndeplinesc funcţia de administrator într-o societate comercială cu participare străină, în situaţia în care este o singură persoană numită în această funcţie, dacă străinul desfăşoară activitatea în calitate de sportiv profesionist, în condiţiile existenţei unei dovezi că a desfăşurat activitate similară în altă ţară, solicitanţilor autorizaţiei pentru muncă nominală, pentru lucrătorii transfrontalieri, precum şi străinilor posesori ai unui permis de şedere în scop de studii.
b) îndeplinesc condiţiile speciale de pregătire profesională, experienţă în activitate şi autorizare, solicitate de angajator potrivit legislaţiei în vigoare;
c) fac dovada faptului că sunt apţi din punct de vedere medical să desfăşoare activitatea respectivă şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României;
d) se încadrează în contingentul anual aprobat prin hotărâre a Guvernului;
e) angajatorii au achitate la zi obligaţiile către bugetul de stat.
Incadrarea în muncǎ sau detaşarea strǎinilor este condiţionatǎ de autorizaţia de muncǎ , care potrivit art. 4 poate fi eliberată, la cererea angajatorului, de către Oficiul Român pentru Imigrări , pentru străinii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia română cu privire la regimul străinilor, încadrarea în muncă şi detaşarea acestora pe teritoriul României.
Deci conditia de a cunaoste limba romana nu apare, ea este insa necesara in situatia cerereii de dobindire a cetateniei romane
Multumesc foarte mult, am sa ma duc sa discut cu oficiul de imigrari care se pare ca are niste lacune in cunoasterea legislatiei. Sotul nu ocupa locul nici unui roman, pur si simplu romanii nu sint interesati de acele locuri de munca( locuri refuzate la fortele de munca de catre cetatenii romani), low paid jobs, dar noi avem nevoie de orice salariu cit de mic in casa, indiferent de tipul muncii, chiar daca in tara lui( Pakistan) e absolvent de universitate( matematica).Nu-i e rusine sa dea cu matura sau sa fie un paznic pentru care se cer doar studii gimnaziale.Incep sa cred ca e vorba de rea credinta, asa cum se intimpla si romanilor din italia din partea autoritatilor italiene; pentru citiva zapaciti, un intreg popor e blamat.

Cu mult respect,Daniela

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare strain rezident lisu lisu Gasisem la un moment dat pe site urmatorul articol: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_6842/Modificarile/legislative/de/la/1/ianuarie/2007.html , de ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de munca claudia elena claudia elena Fiti draguti sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.Am o cunostiinta care este de cetatenie straina care ar dori sa obtina AUTORIZATIE DE MUNCA si dupa aceea ... (vezi toată discuția)
Angajare cetatean strain gabriela neamtu gabriela neamtu in ce conditii se poate angaja un cetatean american la o SC din Romania, daca nu are cetatenie romana? (este casatorit si are copii in Romania) (vezi toată discuția)