avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie definitiva
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie definitiva

Buna ziua. Sunt barbat, nascut in august 1954 si sunt in pensie de boala de gradul III, din noembrie 2009.Vreau sa stiu cand pot iesi la pensie definitiva tinand cont ca, am peste 24 de ani lucrati in grupa II de munca avand astfel peste 43 de ani stagiu total de cotizare, iar din 2010 lucrez cu 1/2 norma.Mai vreau sa stiu daca trecerea de la pensie de boala la pesie definitiva se face din oficiu sau trbuie sa cer eu acest lucru. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 21:38, 11 Septembrie 2013
Daca cei peste 24 ani de gr. II sunt lucrati cu timp 100%, vi se reduce varsta de pensie cu 6 ani si beneficiati de pensie limita de varsta din luna august 2013.
Trecerea din pensie de inv. la pensie lim. varsta s eface din oficiu dar cel mai bine este sa mergeti la casa de pensii sa anuntati acest lucru.
Pentru cei 24 de ani de gr. a II a aveti o reducere a varstei standard de pensionare de 5 ani si 6 luni. ( 65 ani - 5 ani si 6 luni = 59 ani si 6 luni - limita de varsta),deci in luna febr. anul viitor puteti cere trecerea la pensie de limita de varsta cu grupa de munca.
In febr 2014 depuneti la casa de pensii o cerere de trecere la limita de varsta, la care anexati copie xerox dupa decizia de pensie si dupa buletin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare definitiva papillon papillon Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu varsta de pensionare definitiva pt tatal meu: *este nascut in martie 1954 *are stagiul militar de 1 an si 4 luni si 7 ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona fara sa fiu penalizata? Stefanpetrut Stefanpetrut Gen:F Data nasterii:19.oct.1954 Stagiul de cotizare:37 ani si 4 luni Alte date: 3 copii, cadru didactic ,in acesta perioada am beneficiat de 45 zile ... (vezi toată discuția)
Procent penalizare pensie anticipata rududoo rududoo Locurile de munca de gr I au fost echivalate cu conditii deosebite (lg.263). Eu realizez un stagiu in aceasta grupa de 15 ani si 1 luna (stagiul complet de ... (vezi toată discuția)