avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

In luna august 2013 am divortat la notar. Copilul minor este la mine. Tatal imi spune ca in luna septembrie copilul nu primeste pensia alimentara pentru ca el incaseaza acum salariul aferent lunii august. Salariul pentru luna septembrie o sa-l primeasca la inceputul lui octombrie si tot atunci o sa primeasca si copilul prima pensie alimentara.
1. Cand trebuie sa primeasca copilul prima pensie alimentara?
2. Daca tatal refuza ce pot sa fac?
3. Pensia alimentara este destul de mica, oricum mai mica decat 1/4 din veniturile tatalui. Daca tatal este cadru militar si pe langa salariul de baza are alte sporuri si norma de hrana, 1/4 se calculeaza din ce?
4. Dupa cat timp de la incheierea divortului la notar pot obtine o pensie mai mare si cum?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:42, 10 Septembrie 2013
Buna ziua,
Copilul va trebui sa primeasca pensie din momentul deschiderii procedurilor de desfacere a casatoriei.
Daca refuza mai mult de 2 luni consecutiv va puteti adresa parchetului pentru abandon de familie.
Pentru recalculare pensie, daca nu va intelegeti omeneste, va trebui sa va adresati instantei de judecata. atentie, medierea prealabila este obligatorie.
av. Gabriel Klein Kiritesvu
Daca ati divortat la notar, inseamna ca asa v-ati inteles, asupra acelei sume, chiar daca e mai mica decat 1/4 din venitul lui net. Oricum, nu toate sporurile intra in calcul, ci numai cele cu caracter permanent.
Puteti face cerere in instanta pentru ca aceasta sa stabileasca pensie raportat la veniturile tatalui si sa infiinteze poprire din oficiu, avand in vedere ca acea intelegere nu a inteles s-o respecte, iar institutia nu ii infiinteaza poprire in baza actului.
Ma indoiesc de reusita unei plangeri penale pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1lit c) c.pen., in conditiile in care pensia de intretinere nu este stabilita pe cale judecatoreasca asa cum prevede textul de lege, ci este stabilita pe cale notariala.
Art. 305. - Abandonul de familie
Savârsirea de cãtre persoana care are obligatia legalã de a întretine, fatã de cel îndreptãtit la întretinere, a uneia dintre urmãtoarele fapte:
c) neplata cu rea-credintã, timp de 2 luni, a pensiei de întretinere stabilita pe cale judecatoreasca, se pedepseste, în cazurile prevãzute la lit. a) si b) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã, iar în cazul prevãzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendã.

Formulati actiune de stabilire pensie de intretinere in favoarea minorului, in functie de veniturile realizate de debitor si astfel veti evita neajunsurile pe care le aveti in prezent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgenta-neplata pensie Emilia87 Emilia87 buna ziua ,as avea nevoie de un sfat urgent sora mea e divortata cu 2 copii si copii sant la fostu sot platea pensie alimentara a ramas fara servici e in ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara glockal3x glockal3x As dori un sfat daca se poate . Ce ar trebui sa faca mama mea daca tatal meu nu mi-a mai trimis pensia alimentara de aproximativ 6-7 luni iar aceasta fiind ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VIORICA_ VIORICA_ Buna ziua Am o colega care are doi copii , iar in urma divortului instanta a stabilit o pensie alimentara din partea tatalui,pensie pe care acesta nu a ... (vezi toată discuția)