avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Parte din salariu pe card de cumparaturi ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Parte din salariu pe card de cumparaturi ?

Buna ziua,

In primul rand imi cer scuze daca am postat gresit.
Am fost anuntati de catre angajator ca datorita problemelor financiare, angajatii vor primi timp de 6 luni o treime din salariu pe un card de cumparaturi.
Putem face ceva? Inafara de demisie :D

Multumesc si O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:10, 3 Octombrie 2013
Cum pe un card de cumparaturi? Vi se da un card cu o anumita suma in baza caruia puteti face cumparaturi in anumite magazine?

Daca e asa, atunci conf art 165 CM angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de muncă, poate ca o parte din salariu sal plateasaca salariatilor sub forma de hrană, cazare sau alte facilităţi, dar suma în bani cuvenită pentru munca prestată nu poate fi mai mică decât salariul minim brut pe ţară prevăzut de lege.
De asemenea conf art 168 alin 3 CM plata în natură a unei părţi din salariu, în condiţiile stabilite la art. 165, este posibilă numai dacă este prevăzută expres în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă.

In concluzie, angajatorul poate acorda o parte din salariu sub forma de bunuri cu conditia ca suma in bani sa nu fie mai mica decat salariul minim si aceasta modalitate de salarizare sa fie expres prevazuta in CIM sau CCM. In cazul dvs va trebui sa va modifice CIM prin acte aditionale pt a putea acorda salariile sub aceasta forma.
Deci sa inteleg ca angajatii vor primi minim 800 lei in cont.
Daca suma va fi sub cei 800, care sunt pasii de urmat (in mare)?
Daca nu se vor semna actele aditionale, angajatii probabil vor primi foaia de demisie si un pix, corect?
Bonurile de masa vor ramane. Intra cumva in "calcule"?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Septembrie 2013
djkt2, utilizator
Nu. Trebuie sa intelegeti ca o astfel de modalitate de plata a salariului este corecta doar daca e prevazuta in CIM sau CCM. Daca nu prevazuta atunci angajatorul nu va poate plati salariul in felul acesta, decat daca semnati niste acte aditionale in acest sens. Ramane la latitudinea dvs daca le semnati sau nu.
Dacasunteti platiti in acest mod, fara a exista aceasta clauca in CIM si nu sunteti de acord puteti face o sesizare la ITM-ul local, puteti introduce o actiune in instanta sau puteti apela la un mediator.
Intradevar, in cazul platii salariului, o parte in bani si o parte in natura, suma de bani trebuie sa fie cel putin egala cu salariul minim brut pe economie. Salariul net (ceea ce primiti pe cardul de salarii) se va calcula luand in considerare si deducerile personale si suplimentare.
Aceasta parte din salariu se mai impoziteaza? Sau exista vreun avantaj?
PS. Cardul nu o sa fie la o banca anume.
Multumesc!
Codul fiscal prevede:
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
...
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
.......
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.

Norme metodologice
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă;

b) cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei;

c) împrumuturi nerambursabile;

d) anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului;

e) abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal;

f) permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal;

g) primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;

h) tichete-cadou acordate potrivit legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am nevoie de ajutor nu știu legile... am salariul ... darialin darialin Buna ziua! Am nevoie de ajutor nu știu legile... Am salariul minim și mărirea din ianuarie anul acesta cea de 135 lei nu am primit-o pe cardul de salariu. ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism firma catre salariat nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: O societate are un autoturism amortizat integral,cu uzura morala avansata, stare ... (vezi toată discuția)
Impozitare tichete cadou humsy humsy Buna seara Impozitul aferent tichetelor cadou acordate de angajator se pare ca este o problema.In societatea unde imi desfasor activitatea , s-au acorcat ... (vezi toată discuția)