avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit pe teren datorat de vaduva de veteran de razboi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit pe teren datorat de vaduva de veteran de razboi

Buna ziua,
Am si eu o intrebare - sper ca am nimerit bine categoria din forum, daca nu, poate ma puteti indruma
- o persoana, vaduva a unui veteran de razboi - pentru un teren agricol de 1,5 ha datoreaza impozit pe terenul respectiv daca acest teren il are dobandit prin mostenire si nu ca vaduva a veteranului de razboi ?

Legea nu este foarte clara - respectiv la art. 16 din Legea 441/1994 este prevazut ca veteranii de război şi văduvele de război beneficiază scutirea de plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile în suprafaţă de până la 5 ha. Aceste scutiri se aplică şi văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război.

Deci, repet daca pentru terenurile dobandite de la parinti prin mostenire legala se aplica sau nu aceasta prevedere? Cei de la Primaria respectiva nu stiu foarte bine si as vrea sa le precizez temeiul legal.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 21:18, 10 Septembrie 2013
Conform codului fiscal, art ART. 284 Facilităţi pentru persoane fizice, alin 7^2 :
(7^2) Scutirea de la plata impozitelor şi taxelor locale, precum şi de la plata impozitului corespunzător pentru terenurile arabile, fâneţe şi păduri, în suprafaţă de până la 5 ha, se aplică pentru veteranii de război, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit.
[ link extern ]

Nu vad ce ar trebui interpretat. Facilitatea se acodra persoanei(contribuabilului) care indeplineste una din conditiile : "veteranii de război, văduvele de război şi văduvele veteranilor de război care nu s-au recăsătorit" si nu modului de dobandire al terenului.
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
carmen01011958, moderator
Va multumesc,
cei de la Primaria respectiva imi spun ca nu se aplica scutirea pentru ca terenul pentru care se solicita scutirea provine de la mama persoanei respective (vaduva de razboi) si nu provine de la sotul ei care a fost veteran de razboi. Mie mi se pare ca legea nu distinge de unde provin terenurile - si ca scutirea ar trebui acordata - corect? Mai exista alt text de lege.
Nu stiu sa existe alt text de lege.
Solicitati-le inspectorilor din primarie sa va spuna textul de lege care prevede ca vaduvele veteranilor de razboi nerecasatorite beneficiaza de scutire la plata impozitului numai pentru bunurile mostenite de la veteranul de razboi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati fiscale persoana cu handicap coculeanasavin coculeanasavin Cf.dosar medical 64490 incepind cu 01.11.2009, anual, mi se elibereaza un certificat de incadrare in grad de handicap, beneficiind astfel de scutire de impozit ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit ANGEL978 ANGEL978 Buna ziua! O persoana cu grad de handicap accentuat care are domiciliul in Pitesti (la oras) poate beneficia de scutirea impozitului pe ... (vezi toată discuția)
Scutire impozite locale - persoane cu handicap gutica gutica mama este cu certificat de handicap grav , tata traieste. cum poate beneficia de scutire de impozite si taxe ? multumesc (vezi toată discuția)