avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata ore de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata ore de noapte

Buna ziua,

Incepand cu data de 01.09.2013 o sa lucrez pe doua schimburi, respectiv schimbul 1 si 2. Intrebarea mea este urmatoarea : societatea la care sunt angajata are obligatia de a-mi plati orele de noapte, conform Codului Muncii, avand in vedere ca schimbul 2 este de la ora 15,30 pana la ora 23.30.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:56, 10 Septembrie 2013
Potrivit Codului Muncii, este considerată muncă de noapte munca prestată între orele 22.00 şi 6.00. Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu această activitate vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Categoriile care nu pot presta muncă de noapte, potrivit legii, sunt tinerii sub 18 ani, femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează.

Salariaţii de noapte beneficiază:
- fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
- fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cititi mai mult pe : www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca schimbul 3 OWARDO OWARDO Buna ziua as dori sa stiu cit este reglementat dpdv legal si unde , ca se poate lucra schimb de noapte in decursul unei luni calendaristice ?..... 40 ... (vezi toată discuția)
Paznic de noapte si zi adrianabresug adrianabresug va rog sa imi spuneti care sunt conditiile de numerare a unui angajat- paznic de noapte ?ce drepturi are angajatul ? (vezi toată discuția)
Ore lucrate noaptea chistian chistian buna, am o intrebare, la firma la care lucrez exista o politica interesanta: daca nu se cumuleaza 53 ore lucrate noaptea in timp de o luna, nu se mai acorda ... (vezi toată discuția)