avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Abuz de functie la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Abuz de functie la locul de munca

Buna ziua,

Inainte de intrebari as vrea sa prezint situatia in care ma regasesc: Lucrez la o firma de 4 ani, cu un program de lucru de 2 zile (12 ore pe zi) muncitoare 2 zile libere, weekend-uri muncite cum cade tura (exista 2 ture). In momentul de fata nu am solicitat nici una din zilele de concediu de drept, zile care conform patronului la o zi libera ceruta mi se opresc 2 zile de concediu. In contractul de munca figureaza ca as lucra 8 ore pe zi.
Astazi am avut un oarecare litigiu cu un superior (seful de magazin) o intrebare legata de salariul unui coleg care se regaseste in aceiasi functie ca si mine (adjunct magazin). Colegul acesta are un salariu mai mare (nimic impotriva) insa cand am solicitat motivul acestui lucru s-a ajuns la situatia in care am fost amenintat ca voi fi dat afara, plus indemnarea la demisie daca nu imi convine situatia.
Revenind la prima parte a problemei.. Sunt convins ca din cauza acestui "conflict" mi se vor neglija anumite drepturi ca cel al concediului de odihna.
Va rog, ce sfaturi imi puteti da pt a beneficia de drepturile mele?

P.S.
Patronul firmei "tine in brate" pe acest superior al meu asa ca aducerea situatie la cunostinta acestuia presupun ca iese din discutie.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gravensen , utilizator 14:39, 11 Septembrie 2013
Depuneti cerere CO si vorbiti dupa aia!
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări conform art. 144 alin. (1) şi (2) din Codul muncii.

Potrivit art. 149 din Codul muncii, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Legiuitorul a stabilit însă şi în sarcina angajatorului obligaţii în ceea ce priveşte acordarea concediului de odihnă, în temeiul art. 146 alin. (3) din Codul muncii, republicat, angajatorul fiind obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

În scopul efectuării, concediul de odihnă trebuie în prealabil programat.
Programarea - colectivă sau individuală - se face de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Ea poate interveni până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

Dacă salariatul a prestat activitatea, dar nu a efectuat concediul de odihnă la care avea dreptul apreciem că angajatorul a rămas obligat cu acordarea concediului de odihnă pentru fiecare an în care salariatul a prestat activitatea, atâta vreme cât dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări şi nici nu poate fi compensat în bani, cu excepţia situaţiei în care contractul individual de muncă încetează înainte de efectuarea concediului de odihnă.

Neacordarea Co poate face obiectul unei sesizari la ITM
Ideea este ca cererea de concediu o fac eu dar acest "specimen" decide daca se trimite sau nu mai departe (patronului firmei). Cu alte cuvinte trebuie sa ma injosesc pt dreptul meu. S-a mai intamplat o situatie de genu in care un coleg si-a trimis sg propria cerere de concediu (via mail. aceasta este procedura la noi) si pe langa faptul ca nu i s-a aprobat a mai fost si declarat absent nemotivat pt ziua pe care o ceruse libera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu munca zinsi zinsi Buna ziua! Cine stabileste datile de concediu de odihna? Angajatorul poate decide zilele de concediu fara aprobarea salariatului? Daca acest anagajator ... (vezi toată discuția)
Concediu fortat dandandan1 dandandan1 Daca mi am dat demisia cu preaviz,am 5 luni muncite in care nu mi am luat nici o zi de concediu ,pot sa mi iau pe perioada preavizului concediu fortat ,ei vor ... (vezi toată discuția)
Programare concediu de odihna ruxandra500 ruxandra500 In codul muncii ref la rpogramarea concediilor de odihna scrie: Programarea pentru concediu – ce prevede legea Codul Muncii stabileste ca efectuarea ... (vezi toată discuția)