avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate expropria din proprietate privata ( teren + ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate expropria din proprietate privata ( teren + casa )pentru a se face o parcare



Buna ziua,

Am o proprietate in suprafata de 606mp pe care este situata si o casa , care se gasesc in aproprierea unui bloc. Mai exact si acel bloc a fost ridicat pe terenul care candva apartinea bunicilor mei dar care a fost luat de catre vechiul regim. Ceea ce a ramas neafectat de constructii o parte din teren inclusiv casa nu au fost niciodata in proprietatea statului roman. Cu legea 10/2001 am obtinut prin sentinta judecatoreasca si terenul ramas si pe care nu exixta nici o constructie, sentinta care a fost pusa in aplicare de catre primarie. Am devenit din nou proprietari intabulati inclusiv la CF.
In urma cu un an am inceput demersurile pentru a obtine autorizatie de constructie.Ne-au tergiversat intr-una iar in urma cu o luna jumate am depus actele care ne-au fost inapoiate spunand ca mai trebuiesc facute anumite modificari de catre arhitect. Am facut si acest lucru iar in data de 12.03.2009 am mers la primarie pentru a depune acele acte dar ne-au fost respinse spunand ca nu s-au facut decat o parte din aceste modificari. Stiind ca nu are dreptate am revenit a doua zi , oricum stiind ca este altcineva la ghiseu. Surpriza dosarul meu era ok si afost preluat.Dar surprizele cele mai mari de abia acuma incep. Tot in aceeasi zi in jur de ora 15.20 a venit cineva de la primarie si a anuntat-o pe mama mea ca luni adica16.03.2009 sa ne prezentam la primarie la un anume consilir pentru negociere de teren.Am ramas uimiti si am asteptat sa vedem ce doresc.
Cand am ajuns acolo domnul consilier ne-a anuntat ca nu cu dansul trebie sa stam de vorba si ne-a invitat la domnul primar care dupa ce ne-a intrebat daca noi suntem proprietarii din locatia x ne-a comunicat urmatoarul lucru:
Eu doresc sa fac o parcare pentru cei din blocul invecinat proprietatii dumneavoastra si de aceea va aduc la cunostinta ca ori acceptati un schim de terenuri ori va expropriez. Am ramas inamarmuriti , nu mai puteam nici gandi nici vorbi nimic pe moment.
L-am intrebat la ce anume se refera doreste sa-mi i-a gradina sau totul cu casa cu tot? Mi-a raspuns ca ambele variante sunt posibile dar daca ne intelegem prefera totul.
Este posibil sa ma scoata din casa mea pentru a face o parcare , chiar prin expropriere?poate fi parcarea de utilitate publica?

Cum ramane cu proiectul referitor la noua constructie unde eu dorem sa construiesc la parter un spatiu comercial iar deasupra era locuinta,( adica P+1 cu spatiu comercial la parter si locuinta), spatiu din care eu si familia mea sa ne putem asigura un trai decent.
V-a tine cineva cont de acest lucru daca se ajunge la un schimb? Voi putea sa-i oblig sa imi dea intr-o zona in care sa pot sa imi fac acelasi gen de constructie? Am cheltuit foarte multi bani pe acest proiect iar acum sa fiu pusa in acesta situatie este strigator la cer.
Mai doresc sa imi spune-ti daca in caz de expropriere se tine caont de cate familii locuiesc acolo sau se face doar evaluarea proprietatii? Intreb acest lucru deoarece stiu ca pe vreamea lui raposatu daca in acel imobil lociuau mai multe familii adica parintii, copii care erau casatoriti si aveau alta familie primeau fiecare separat cate un apartament. Acum nu stiu cum se procedeaza?poate ma juta cineva si ma lamureste si cu acest aspect.

Ce pot sa fac sa nu fiu data afara din casa mea? Am vreo posibilitate juridica sa contrez toate aceste planuri ale domnului primar?
Va rog foarte mult ajutati-ma si indrumati-ma ce sa fac?
In ce conditii poate sa declare pentru utilitate publica o proprietate privata?se poate pentru o parcare care deserveste un bloc?
Astept ajutorul dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RomyRoman , utilizator 23:32, 4 Decembrie 2019
din pacate pentru proprietar, da se poate, iar din fericire pentru autoritati ,tot da.Daca se constata ce obiectivul este de utilitate publica, exproprierea este permisa cu conditia despagubirii proprietarului.
Actul de putere publica-expropierea ,asa cum stiti,se realizeaza in schimbul unei despagubiri.Ne spuneti ca interesul local ar fi acela de a crea locuri de parcare ...unor cetateni din blocul alaturat.Nu vreau sa va induc in eroare,dar parerea mea este ca ar trebui sa insistati,pana la urma este vorba de munca si de viata d-voastra.
Cereti sa vi se aduca la cunostinta temeiul in baza caruia tocmai casa si terenul din proprietatea d-voastra au fost declarate de utilitate publica.
Daca se va ajunge la stabilirea despagubirilor,folositi-va de orice act,inclusiv acel proiect la care faceti vorbire,pentru a obtine suma pe care o considerati corecta.Nu semnati nici un act de acceptare decat daca va gasiti in fata unei expropieri iar daca privitor la despagubire nu va exista intelegere,va puteti adresa instantei ,pentru o dreapta despagubire. Mult noroc!
.
cautati sa va angajati un avocat.
nu este normal ce se intampla, terenul dvs. mi se pare ca este tare vanat.
daca acceptati, trebuie sa cereti despagubirile la valoarea de piata.
aveti grija sa nu fiti trasi pe sfoara.

av.m.vasilescu
Am vorbit deja cu mai multe persoane inclusiv cu avocati si dansii mi-au spus ca doar pentru o parcare nu ar fi legal. Acum asteptam sa primim oficial vreo instiintare ca sa stim pe ce cale sa pornim.

Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
Va multumesc din suflet si am sa va tin la curent cu ce se v-a intampla.Pentru noi este o tragedie in adevaratul sens al cuvantului. Sa speram ca voi ajunge la o intelegere, altfel suntem distrusi.
Buna Laura! Imi poti spune ce s-a mai intamplat in cazul tau cu exproprierea? Au facut-o? Si eu detin un teren exact ca rine...am si eu proiect de bloc dar daca nu am dat spaga vor sa ma exproprieze ptr a crea parcare sau spatiu verde,Oare pot face asta? E legal?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2019
RomyRoman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expropiere????????? 30 LAURA 30 LAURA V-as ruga respectuos daca poate sa-mi spune cineva, daca locurile de parcare si anume cam in nr de aproximativ 20 cu un drum de aproximativ 100 m intra la ... (vezi toată discuția)
Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)
Despagubire in urma exproprierii unui teren pentru cauza de utilitate publica sflori13 sflori13 Vreau sa stiu in conformitate cu ce prevederi legale se realizeaza exproprierea unui teren care urmeaza a fi utilizat pentru constructia unui drum public. ... (vezi toată discuția)