avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate si ICC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate si ICC

Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu cum e mai bine din punct de vedere financiar si vreau sa stiu daca imi iau concediul de maternitate incepand cu 1 octombrie 2013 incasez mai multi bani?mentionez ca lucrez de 6 ani cu contract individual de munca am salariul net in contract 1499 lei+ tichete masa + ore suplimentare=1819 lei( 1650 lei ore suplim) pe contract salariul brut este trecut 2099 lei iar cu tot cu ore si tichete pe fluturas incasez un salariu brut realizabil de 2550 lei.As dori sa stiu daca in ICC se ia in calcul si perioada de 126 zile de concediu de maternitate si cum se calculeaza? este mai bine financiar sa imi iau concediu prenatal inainte de data nasterii ( 30.11.2013) ? sau e mai bine sa lucrez pana 1 noiembrie 2013? Va rog mult sa ma ajutati cu estimarea unui calcul atat pentru concediul de maternitate cat si pentru ICC pentru ca la servici la mine nu mi se dau detalii si vad ca nu au nici un interes.
Ma gandeam sa optez pentru 1 an de ICC dar o duc cam greu cu banii fiindca mai am un copil in varsta de 10 ani si tatal nu lucreaza,va multumesc mult.
-As dori totusi sa mai stiu daca poti beneficia in paralel de concediu de maternitate precum si de indemnizatie crestere copil.
-Va multumesc mult



Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 10:09, 8 Octombrie 2013
1. La indemnizatia pentru conecdiul de maternitate nu va impiedica activitatea in calitate de PFA.

2. Dar incepand cu data cu care solicitati indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati activitatea de PFA.

3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.
-sa inteleg ca,este obligatoriu sa suspend activitatea de PFA chiar daca nu am inceput-o?
-veniturile estimate la Anaf pana la sfarsitul anului din mai-decembrie inclusiv vor intra la calculul concediului de crestere copil fiind cumulate cu veniturile de la cealalta firma unde sunt angajata? daca da, de ce acte am nevoie si unde le depun si unde ma suspend la anaf sau la Consiliul de Mediere( Birou de mediator) ?va multumesc
1. Pentru indemnizatie pentru CCC se iau in calcul toate veniturile inclusiv cele din PFA.

2. - O sa va ceara de la ANAF o adeverinta cu veniturile obtinute.
- Daca nu ati obtinut venituri din activitatea PFA o sa dati o declaratie ca nu aveti astfel de venituri.

3. Deoarece agentiile teritoariale nu au o practica unitara ar fi bine sa intrebati despre aceasta si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie.

4. Suspendarea PFA se face acolo unde ati inregistrat-o (la Of. Reg.Com.) dar nu o faceti pana cu aveti raspunsul de la AJPIS.

5. Nu aveti nici o treaba cu medierea. Cine v-a spus asa ceva?
Buna ziua, am luat legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS)
si mi-au comunicat ca trebuie sa-mi suspend activitatea de PFA,am fost si la ANAF si acolo am primit acelasi raspuns ,prin urmare mi-am suspendat activitatea( data inceperii activitatii 01.06.2013 si incetarea activitatii 01.10.2013) prin ANAF deoarece acolo eram inregistrata( exact cum mi-ati spus) si am primit o Anexa nr.2 privind asig sociale de sanatate in care venitul baza de calcul din 6 iunie -12 decembrie =29 lei/luna si contributia de asig de sanatate 2 lei/ luna si o decizie de impunere( formular 260) privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate,precum si obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale pe anul 2013, la determinarea platilor anticipate cu titlau de impozit si de contributii de asigurari sociale de sanatate este trecut venit brut estimat=200 lei ,venit net estimat/venit net determinat pe baza normelor de venit =200 lei,plati anticipate cu titlu de impozit =32 lei si total plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate= 13 lei ( aceste sume sunt trecute la decizia anterioara) ,la decizia curenta toate sumele sunt 0 deoarece nu am incasat nimik in intervalul 6 iunie pana in prezent,acum va intreb daca nu am inregistrat venituri din activitati independente pe o perioada de 12 luni ,ci doar am platit anticipat din 6 iunie -12 decembrie 2013 si incepand cu 01.10.2013 mi-am suspendat activitatea ( urmeaza sa nasc pe 29 noiembrie 2013) voi putea beneficia de vreo suma de bani la calculul ICC din activitatea de PFA ? va rog mult sa-mi dati un raspuns
1. Toate veniturile nete obtinute de dvs. in cele 12 luni se impart la 12 si se obtine indemnizatia pentru CCC.

2. Daca rezultatul este mai mic de 600 atunci se acorda o indemnizatie de 600 lei lunar.

3. Veti mai beneficia si de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 lei lunar pana la 18 ani.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate, indemnizatie pentru cresterea copilului si cand te intorci la munca piticot21 piticot21 Buna ziua, Sunt insarcinata in 31 de saptamani si am inteles ca incepand cu saptamana 32 pot intra in concediu de maternitate, dar as dori sa merg la munca ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia luscinia1987 luscinia1987 am intrat in prenatal pe 16 mai, salariul meu brut este de 840 lei....cum se calculeaza banii pentru prenatal si mai apoi banii ptr cresterea copilului pana la ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie de crestere pentru venit ca pfa grandanat grandanat Am cateva intrebari legate de modalitatea de calcul a indemnizatiei in functie de venitul obtinut ca PFA. Sa zicem ca avem urmatoarea situatie. PFA ... (vezi toată discuția)