avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie - domeniul metalurgic
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie - domeniul metalurgic

Buna seara!
Am o ruda (nascuta in aprilie 1961) care a lucrat timp de 31 de ani in domeniul metalurgic (din martie 1980 pana in aprilie 2013, excluzand cei 2 ani de stagiu militar).
A avut grupa I de munca pana in 2001 (cand s-au schimbat incadrarile si denumirile).
Desi a lucrat in meseria de otelar pe intreaga perioada, odata cu legea 263/2010 unitatea la care a lucrat nu a mai fost incadrata intre celelalte unitatii care au obtinut avizul pentru indeplinirea procedurilor si criteriilor de incadrare in conditii speciale.
Dar ruda mea a continuat sa-si desfasoare activitatea in acelasi punct de lucru. Are chiar si adeverinte doveditoare, eliberate de catre unitatea de munca care atesta acest fapt. Insa in cartea de munca din 2001 pana-n 2013 a fost trecut la conditii deosebite.
Si as avea 2 intrebari:
(1) Poate iesi la pensie conform legii?
(2) Daca nu, poate fi atacata in justitie societatea/unitatea la care a lucrat?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:29, 12 Septembrie 2013
1. Mai intai intrati pe:
www.avocatnet.ro/content/for...
si vedeti care este procedura de acordare a grupei superioare de munca.

2. Daca nu s-a respectat procedura nu se poate face incadrarea retroactiva in grupe de munca sau in conditii superiore de munca.
Am inteles si va multumesc!
1. Pentru un barbat nascut in aprilie 1961 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Consider ca are 20 de ani in gr. I de munca, inregistrati in carnetul de munca, pentru care:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni (65/0 - 4/6 = 60 de ani si 6 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 10 ani (31 + 10 = 41 de ani).

3. Poate solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 4 luni, in luna august 2021;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, in aprilie 2021, daca atunci va avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
- pensie anticipata partiala, la 60 de ani, in aprilie 2021.

4. Dar pana atunci mai este, cine stie ce modificari vor mai veni la lege (!).
Daca are 19 de ani in grupa I-a(martie 1980-martie 2001-2 ani armata) si 12 in conditii deosebite(2001-2013) = 31 de ani in conditii deosebite.
Reducerea ar fi de 7 ani luni din 65
In acest caz am avea,limita de varsta la 58 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce varsta pot iesi la pensie? Radu01 Radu01 buna seara! va rog sa imi spune-ti la ce varsta pot sa ies la pensie dupa noua lege, ma incadrez in grupa a II a de munca si am 31,6 ani de grupa a 2-a lucrati ... (vezi toată discuția)
La ce varsta pot iesi la pensie? annah_35 annah_35 nascut-25.09.1961 angajat cu carte de munca-30.07.1979 grupa 1 de munca-30.07.1979 pana luna 04.2001 grupa deosebita 04..2001- 2013 Lucrez la ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie alex87 alex87 buna seara :( am 30 ani de munca din care 20 ani si6 luni de grupa1 de munca . dupa legea veche a pensiilor as fi iesit la pensie in ... (vezi toată discuția)