Buna ziua, va rog ajutati-ma si pe mine. Matusa mea, in varsta, pe care o ingrijesc, mi-a facut in 2011 o procura generala. In ea se precizeaza ca procura e valabila pana la revocarea ei expresa de catre mandant. Doua intrebari am:
1. S-a introdus recent vreo modificare la regimul procurilor generale, prin noul cod civil sau alte reglementari, care sa le limiteze valabilitatea la 3 ani, sau o pot folosi cat traieste matusa mea sau pana o va revoca ?
2. Pot face o iesire din indiviziune pe cale notariala, a unui teren care iij apartine (la cererea unor rude ale ei) pe baza acestei procuri generale, sau trebuie una speciala destinata doar acestui scop ?
Va multumesc foarte mult !!!
Valabilitatea unei procuri este stabilită numai de părţi. Ele pot limita durata procurii care poate fi chiar pe o perioadă nedeterminată.
Mandantul(cel care v-a dat procura) poate revoca unilateral împuternicirea.
Dacă este o procură generală, aveţi dreptul să vă ocupaţi de toate problemele mandatarului.Deoarece prin ieşirea din indiviziune se încheie un act juridic autentic, şi procura va trebui să fie dată tot sub această formă.
În NCC, art. 2016 se precizează faptul că procura generală se poate face pentru acte de administrare şi acte de conservare. Partajul deci împărţeala este un act de dispoziţie,( este asimilat unui act de înstrăinare ) prin urmare vă trebuie o procură specială destinată doar pentru această reprezentare.
Aveti nevoie de o procura speciala.Durata procurii speciala poate fi prevazuta de parti.Altminteri, procura, act revocabil , isi produce efectele pe perioada a trei ani.
Va multumesc pentru raspunsuri. Am inteles acum. Am nevoie de procura speciala pentru iesirea din indiviziune.
Mai am o singura neclaritate. Procura generala pe care o am, este facuta in august 2011, iar noul cod civil, care limiteaza valabilitatea procurilor la 3 ani, este intrat in vigoare pe 1 octombrie 2011 daca am inteles bine. In aceasta situatie, procura mea ramane valabila pe termen nelimitat, conform vechiului cod civil, nu ?
ProcurĂ specialĂ
cristianba
Buna ziua,
In prezent, printr-o procura speciala, detin calitatea de MANDATAR, care-mi permite să reprezint o persoana cu cetatenie canadiana, in fata ... (vezi toată discuția)