avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROCURĂ SPECIALĂ
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROCURĂ SPECIALĂ

Buna ziua,
In prezent, printr-o procura speciala, detin calitatea de MANDATAR, care-mi permite să reprezint o persoana cu cetatenie canadiana, in fata unitatilor operationale ale unei banci romanesti, în vederea efectuarii de operatiuni bancare.
Aceasta procura speciala dateaza de cca 4 ani, inaintea intrarii in vigoare a noului Cod civil si este emisa de consulatul roman din Canada, iar mantatul are termen nelimitat.
De curand, reprezentantii bancii mi-au solicitat sa prezint o noua procura speciala, intocmita conform cu noul Cod civil, care ar trebui sa aiba un termen limitat de 10 ani.
Dupa unele opinii, procura speciala emisa inaintea intrarii in vigoare a noului Cod civil este valabila in continuare, intrucat ea nu a fost revocata de MANDANT, iar banca nu ar trebui sa-mi solicite o noua procura.
Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi cumunicati un punct de vedere.
Cu consideratie,
Cristian
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
cristianba, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristianba , utilizator 11:28, 6 August 2015
Procura este valabila atat timp cat ea nu a fost revocata. Actul de revocare poate fi verificat de Banca la Registrul De Procuri si Revocari pe cheltuiala dvs. Dar daca Banca refuza si ca sa scutiti un proces, mandantul sa faca alta procura si sa vi o trimeata.
Multumesc.
O adresa ar trebui sa fie suficienta: potrivit art. 142 din Legea nr. 71/2011, contractele de mandat incheiate inainte de intrarea in vigoare a Codului civil din 2009, pentru care partile nu au prevazut un termen, raman supuse legii in vigoare la data incheierii lor.
Termenul de 10 ani nu exista nicaieri si, ma tem, nici prin regulamentele bancii nu-l gasiti. Totusi, cereti baza legala in care va solicita o alta procura, nu mare mi-ar fi mirarea sa va dea ca temei noul cod.
Acum... zice contractul de termen nelimitat sau nu zice nimic?
Multumes dna avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doua intrebari legate de procura generala Vranceanud Vranceanud Buna ziua, va rog ajutati-ma si pe mine. Matusa mea, in varsta, pe care o ingrijesc, mi-a facut in 2011 o procura generala. In ea se precizeaza ca procura e ... (vezi toată discuția)
Valabilitate procura leusan leusan O procura speciala intocmita cu 10 zile inainte de aparitia noului cod civil ,cat are valabilitate daca nu este specificat termenul in ea.? (vezi toată discuția)
Procura pentru vanzare imobil Oana Gabriela Oana Gabriela Am dat o procura pentru vanzare imobil in 2004, prevedere expres(vanzare, reprezentare instanta, etc.), cand expira aceasta procura de drept, daca nu este ... (vezi toată discuția)